Ana SayfaHaberUNICEF:Her 3 çocuktan biri kötü besleniyor!

UNICEF:Her 3 çocuktan biri kötü besleniyor!

-

Türkiye, Çin gibi ülkelerde mama satışlarının yüzde 72 arttığına dikkat çeken Birleşmiş Milletler çocuk ajansının 15 ekim 2019 tarihli raporuna göre, dünyada beş yaşın altındaki çocukların üçte biri yetersiz besleniyor veya fazla kilolu. UNICEF ayrıca altı ay ila iki yaş arasındaki çocukların neredeyse üçte ikisinin gerek fiziksel gerekse beyin gelişimini destekleyen yiyeceklerle beslenemediğini belirtiyor. Raporda, çocukların doğdukları andan itibaren kötü beslenmeye başladıklarının da altı çiziliyor.

UNICEF, dünya çapında, altı aydan iki yaşına kadar olan çocukların yüzde 45’inden fazlasının meyve veya sebzeyle beslenmediğini, bu çocukların yaklaşık yüzde 60’ının hiç yumurta, süt, balık veya et yemediğini söylüyor. Özellikle ek gıda ya da katı gıdaya geçişte çocuklara yanlış besinler verildiğine de dikkat çekiliyor. Ayrıca çocukların büyüdükçe, sağlıksız gıdalara daha fazla maruz kalmalarının da endişe verici olduğu dile getiriliyor.

Bulgularına göre, beş yaşından küçük 149 milyon çocuk kısa boylu. Buna karşın 50 milyon çocuğun ise boylarına göre çok zayıf olduğuna değiniliyor. Raporda, 340 milyon çocuğun (her 2 çocuktan 1’i ) A vitamini ve demir gibi temel vitamin eksikliklerinin olduğu, 40 milyonunun ise obez olduğu yazıyor.

UNICEF, bunun büyük ölçüde “uygun olmayan pazarlama ve reklamcılık”, şehirlerde ve aynı zamanda uzak bölgelerdeki ultra işlenmiş yiyeceklerin bolluğundan, fast food ve çok şekerli içeceklere erişimin artmasından kaynaklandığını söylüyor.

İklim değişikliklerinin de ağır gıda krizlerine yol açtığı belirtilen raporda kuraklık, tarımda uğranılan zarar ve kayıpların yetersiz beslenmenin yüzde 80’inden sorumlu olabileceği belirtiliyor. Bu durum çocukların ve ailelerin yiyeceğe ulaşımını engelleyebiliyor.

Obezite artmaya devam ediyor

Rapora göre, 2000’den 2016’ya kadar, 5-19 yaşları arasındaki fazla kilolu çocukların oranı 10’da birken, günümüzde neredeyse beşte bir olduğu ve obezitenin giderek artmaya devam ettiğine de değiniliyor.

UNICEF, sağlıklı ve uygun fiyatlı yiyeceklere teşvik, sağlıksız besinlere ise fiyat artırımı ile engel getirilmesinin sorunun engellenmesinde yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ancak sağlıksız gıdaların tercih edilme sebebinin ucuza üretilebiliyor olması da handikap oluşturuyor. Pek çok insan bu gıdaları sağlıksız diye değil ucuz olduğu için de alabiliyor. sonuç olarak her 3 çocuktan biri kötü besleniyor!