Havuç çorbası 9 ay ve sonrası çocuklar için

Havuç diğer turuncu gıdalar gibi bol miktarda beta-karoten içerir. Bu bol bol A vitamini demektir. A vitamini gözler, bağışıklık sistemi, kemikler ve dişlere güç kazandırır. Ayrıca saç, tırnak, cilt ve karaciğer sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Fazla miktarda yenmesi durumunda ciltte sararma yaşanabilir.

Havuç çorbası 9 ay ve sonrası çocuklar için
Havuç çorbası 9 ay ve sonrası çocuklar için

Havuç çorbası

Malzemeler

  • 3 adet büyük havuç ayıklanıp, soyulup doğranmış
  • 1 adet büyük patates kabuğu soyulup doğranmış
  • 1 adet küçük kuru soğan yemeklik küp küp doğranmış
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (isteğe bağlı)
  • 3 su bardağı su
  • 1 ev yapımı et suyu bulyon ya da 1 çay bardağı et suyu
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Tencereye zeytinyağı koyup, üzerine soğanı ilave edin.
  • Soğan kokusunu vermeye başladığında havucu ve patatesi ekleyin. 4-5 dakika kadar karıştırarak soteleyin.
  • Suyu, zencefili ve et suyunu ekleyin.Tencerenin kapağını kapatıp,altını kısın.
  • Sebzeler pişip yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Piştikten sonra blender geçirip servis edebilirsiniz. Daha az su kullanarak püre kıvamında da hazırlamanız mümkün. Püre için pişen sebzeleri tahta bir çatal ile ezmeniz yeterli.

Not: Çocuğunuzun süt alerjisi yoksa veya 1 yaşından büyük ise devam sütü, daha büyük yaştaki çocuklar için ise çorbayı ocaktan indirmeden önce normal süt ilave ederek de pişirebilirsiniz. Sütü koymadan önce bir miktar çorbadan alarak bir kâsede süt ile karıştırıp öyle ilave edin ki süt kesilmesin. 1 su bardağı süt yeterli olacaktır. Süt kullanacaksanız et suyu kullanmayabilirsiniz.

Dr. Öğr. Ü. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Dokuz aylık bebekler çok rahat pütürlü gıda yiyebilirler. Eğer püre olarak hazırlayacaksanız blander önermiyoruz. Bunun dışında havuç diğer turuncu gıdalar gibi bol miktarda beta-karoten içerir. Bu bol bol A vitamini demektir. A vitamini gözler, bağışıklık sistemi, kemikler ve dişlere güç kazandırır. A vitaminin saç, tırnak, cilt ve karaciğer sağlığını korumak yanında kolesterolü düşürmesi ve kalp-damar hastalıklarını önlemesi ile de çocuklarımızın geleceklerini sağlıklı yaşamasına büyük katkı sağlayacaktır.

Çorbada zetinyağı, et suyundan gelen yağ olduğundan sütü fazla koymamakta fayda var. Çünkü süt de yağlı. Çocuklar için diyet (Light) süt doktor gerekli görüp önermediği sürece kullanılmaz.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.