Ana SayfaAileHava kirliliği ve iklim değişikliği çocuk sağlığını tehdit ediyor

Hava kirliliği ve iklim değişikliği çocuk sağlığını tehdit ediyor

-

Günümüzde artan hava kirliliği ve fosil yakıt kaynaklı iklim değişikliğinin çocukları olumsuz yönde etkilediğini gösteren yeni bir bilimsel makale, New England Journal of Medicine’de yayınlandı. Makaleye göre doğmamış bebek (fetüs), bebek ve çocuklar hava kirliliği ve iklim değişikliği etkilerine karşı savunmasız durumda.

Makale, fosil yakıtların yakılmasının çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerinde nasıl büyük bir etki yarattığına dair onlarca araştırmayı referans gösteriyor.

Hava kirliliği ve iklim değişikliği çocuk sağlığını nasıl etkiliyor?

Aşırı sıcaklar

Rahim içinde ısı dalgalarına maruz kalma, bebeklerin erken ve düşük kilolu doğmasına, hipertermi, bebeklerde ölüm, ısı stresi, böbrek hastalığı ve diğer hastalıklar için artan risk ile ilişkilidir.

Aşırı iklim olayları

Küresel olarak, iklimle ilgili olaylar şimdiden 50 milyondan fazla çocuğun evsiz kalmasına neden olmuştur. ABD’de 2020’de afetler nedeniyle çoğu çocuk yaklaşık 900 binden fazla kişi evsiz kalmıştır.

Hava kalitesi sorunları

Sadece ABD’de tahminen 7,4 milyon çocuk 2008 ve 2012 yılları arasında her yıl akciğerlere zarar veren orman yangını dumanına maruz kaldı. Büyük orman yangınları daha sık hale geldikçe bu sayı artıyor.

Yiyecek ve su temini

İklim değişikliğine bağlı yetersiz beslenmeye ortaya çıkıyor ve bu durum gerek fiziksel gerekse zihinsel gelişimin engellenmesine neden olabiliyor. Salmonella gibi su kaynaklı patojenlerden kaynaklanan enfeksiyon riskini de artırıyor.

Hava kirliliği

Dünya çapında bir milyar çocuk yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalıyor. Hava kirliliği, artan bebek ölüm riski, kusurlu doğum, astım ve diğer solunum yolu hastalıkları, gelişimsel bozukluklar, zihinsel sağlık sorunları ve otizm dahil yaşam boyu süren sağlık sorunları ile güçlü bir şekilde ilişkilidir.

Fosil yakıtların çocukların fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerindeki kümülatif etkileri göz önüne alındığında, yazarlar toplumda farkındalık oluşturarak çocukların korunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Referans araştırma: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra2117706