Ana SayfaAileHamilelikHamilelikte folik asit kullanımı neden önemli?

Hamilelikte folik asit kullanımı neden önemli?

-

Hamilelikte folik asit, insan vücudunun yeni hücreler yapmak için kullandığı B grubu bir vitaminidir. Özellikle hamilelikte hatta hamilelik öncesi anne adaylarına takviye olarak verilen folik asit bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Folik asit kullanımı hekim tarafından düzenlenir. Folik asitin faydaları olmakla birlikte kullanımı hekimin önerdiği şekilde düzenlenmelidir. Bu takviyenin haricinde annenin folik asit alabileceği folik asit açısından zengin gıdalar da vardır.

Folik asit nedir?

Folik asit, B grubu vitaminlerden olup, DNA sentezi ve hücre bölünmesi süreçlerinde önemli rol oynayan bir vitamindir. Folat olarak da bilinmektedir. Vücutta depolanmayan bu vitamin dışarıdan bazı gıdalardan veya takviyeler ile alınmalıdır. Hamilelik gibi durumlarda gıdalar ile alım kontrol edilemeyeceği ve yeterli olamayacağı için folik asit tabletleri önerilir.

Folik asit hücre metabolizmasında önemli bir role sahiptir, hücrelerin bölünmesine ve büyümesine yardımcı olur. Hamilelik gibi bazı koşullar folik asit ihtiyacını arttırır . Vitamin eksikliği, ani ve belirgin semptomlara yol açmayabilir. Bu sebeple de vücutta eksikliği fark edilemeyebilir.

Hamilelikte folik asit kullanımı ve faydaları nelerdir?

Folik asit DNA sentezi, vücutta kan üretimi gibi biyolojik süreçlerde rol oynadığı gibi gebeler için ise ayrıca önemlidir. Hamilelikte folik asit kullanımı, bebekte oluşabilecek bazı nöral tüp defektlerinin (bir bebeğin beyin veya omurgasının ciddi doğum kusurları) önlenmesine yardımcı olabilir. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)  folik asit kullanımının hamilelikten önce başlanarak 3. ay dahil kullanılması durumunda nöral tüp defektlerinin oluşumunu% 50-% 70 oranında azaltığını bildirmiştir.

Hamilelik planlayanlar veya hamilelerin nöral tüp defektinin önlenmesine  için, gebe kalmadan en az bir ay önce, günde 400 mikrogram (mcg) başka bir deyişle 0.4 mg (miligram) folik asit almalarını önermektedir. Bu  anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli bir konudur. Ayrıca folik asit eksikliği hem yetişkinlerde hem de çocuklarda anemi (kansızlık) sebeplerinden biridir.

Anne adayları folik asiti nasıl kullanmalı?

Anne adayları hamilelik için plan yaparken folik asit kullanmaya başlamalıdır.  Eğer gebelik planlı değil de tesadüfen gerçekleşir ise hamilelik tespit edildiği andan itibaren folik asit alımına başlanabilir. Folik asit kullanımına gebeliğin en az 3. ayına kadar toplan 12 hafta devam edilmelidir. Ara sıra unutulması veya yanlışlıkla bir günde iki defa içilmiş olması olumsuz bir durum yaratmaz. Folik asit vücutta depolanan bir vitamin değildir. Gebeliği takip eden doktorun önerisi yönünde günde 400 mikrogram alınmalıdır. Bu genellikle günde 1 adettir. Ancak başka folik asit içeren multivitaminler de kullanılıyor ise hekime bilgi verilmelidir. Doktorun önerdiği dozda ve her gün alınması önemlidir. Çünkü folik asit vücutta depolanmaz, sürekli takviye edilmesi gerekir.

Folik asit hangi besinlerde bulunur?

Folik asit içeren başlıca besinler yeşil yapraklı sebzeler (semizotu, ıspanak, brokoli vb),  yumurta, ceviz, badem, fındık, fıstık, tahıllar, baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut vb), portakal, limon ve karaciğerdir. Ancak hamilelikte sakatat yemek her zaman güvenli olmayabileceğinden ve karaciğer çok miktarda A vitamini içerdiğinden önerilmez.

Konuyla ilgili hamile beslenmesi nasıl olmalıdır? yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Perinatal Tıp Vakfı