Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıGrip hastalığından iyi beslenerek korunun

Grip hastalığından iyi beslenerek korunun

-

Grip hastalığına karşı beslenmenize dikkat ederek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz mümkün. Uzm. Dyt . Banu Topalakcı Salman kış sebzeleri hakkında bilgiler verdi.

Öksürük şurubu niyetine turp

C vitamininin en zengin kaynaklarından biri olan turp özellikle öksürüğe iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile gün içinde yenmesi gereken sebzelerden. Özellikle salata ve turşusu rahatlıkla tüketilebilir.

Bal kabağı

Balkabağındaki karoten miktarı, bu konuda en zengin gıda olarak bilinen havuçtan çok daha zengin.. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de karoten şart ki bağışıklık sistemimiz düzgün çalıştığında bizi hem mikrobik hastalıklardan hem de kanserden korur. Turuncu renkli bu sebze, mineral açısından da oldukça zengin olup demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum da içerir. Bu kombinasyon aynı zamanda çocuklarda ve yaşlılarda kemik sağlığı için çok önemli..

Brokoli

Brokoli, zengin bir C vitamini kaynağı aynı zamanda. Bu vitamin kanserle savaşta etkisi hakkında neredeyse şüphemizin kalmadığı güçlü bir antioksidan. Yine kanserle savaşta en az C vitamini kadar etkili bir başka vitamin olan A vitaminini de bolca içeriyor bu yemyeşil sebze. Ayrıca, bağışıklık sistemi için çok önemli olan  çinko ve selenyumu da bünyesinde barındırıyor. Selenyum, minareller arasında bağışıklık sistemi ve kanserle savaşta en güçlü olanı.. Brokoli ayrıca iyi bir kalsiyum ve folik asit kaynağı. Folik asit, bağışıklık sistemi için oldukça elzem çünkü akyuvar üretimi için kemik iliğinde daha yapım aşamasında mutlaka gerekli bir vitamin ve bu yüzden eksikliğinde kansızlık yanı sıra bağışıklık zayıflığı da oluşuyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi ise kanserden korunmak için ilk kalkan vücudumuzda. Özellikle bu aylarda yemeklerimizin yanında bol miktarda brokoli tüketmemiz enfeksiyonlara karşı korunmamızda oldukça önemli..

Portakal ve limon kabuğu terapisi

Portakalda , narenciyelerde oldukça yüksek bir miktarda var olan ve taze limonla portakal kabuğunun temel sebebi olan limonoid ve fitokimyasallar mevcuttur. Limonoidler antiviral(virüs karşıtı) , antifungal(mantar karşıtı), antibakteriyel( bakteri karşıtı) gibi tedavi amaçlı çeşitli etkileri açısından önemlidir. Tüm bu etkileriyle özellikle viral ya da bakteriyal enfeksiyonlardan korunmada  ve tedavisinde bol bol kullanılmalıdır. Limon ve portakal kabuğunu çaylarınızda ve rendesine yoğurt ve tatlılarınızda bol bol kullanabilirsiniz. Ayrıca hayvan ve insan hücreleri üzerinde gerçekleştirilen laboratuvar deneylerinde, narenciye limonoidlerinin ağız ,deri, akciğer, göğüs, mide ,kolon kanseriyle savaşmakta etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Doğal bir antibiyotik: Soğan

Doğal antibiyotikler içerir. Bunun yanında gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendiren “quercetin” isimli bir madde  bulundurur ki  salata ve yemeklerde bol kullanılmalıdır.

Virüslere karşı sarımsak

İçeriğinde bulundurduğu Sülfür grip sezonunda bu hastalığa yakalanma riskini 2.5 kat azaltıyor ve virüsü öldürme özelliği de bulunuyor. Unutulmaması gerekense, taze sarımsak daha etkilidir.

Şeker yemek gribe davetiye çıkarıyor

Araştırmalar, şekerin akyuvarların bakterileri yutma ve yok etme yeteneğini azalttığını göstermiştir. 100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğünü ve bunu en az 5 saat sürdüğü belirtilmektedir.

Su her durumda şifa kaynağı

Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin organizmadaki hareketlerini sürdürebilmeleri için günde en azından 2-3 litre su içilmesinde fayda vardır. Bununla birlikte omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalarda aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynaklarıdır.

Enfeksiyonlara karşı  probiyotikler

Kefir gibi probiyotiklerin özellikle enfeksiyonlara ve kansere karşı koruyucu özelliğinin yanında sindirim sistemini düzenleyici  etkisi vardır.

Balık

Özellikle çocukların beyin gelişimi ve bilişsel yeteneklerinin desteklenmesinde oldukça önemli olan balık ve içeriğindeki yağ asitleri bağışıklık sistemi için de oldukçe önemli.. Omega 3 yağ asitleri balık yağından elde edilen çoklu doymamış yağ asitlerinin en önemli grubudur. Yeterli balık tüketimi enfeksiyonlara karşı koruyucudur.