Glütensiz kuru fasulyeli kek 1 yaş sonrası

Glütensiz kuru fasulyeli kek 1 yaş sonrası

Glütensiz kuru fasulyeli kek

Malzemeler

2 su bardağı dolusu haşlanmış, suyu süzülüp püre haline getirilmiş kuru fasulye
3 yumurta
3 çorba kaşığı mısır unu
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 tatlı kaşığı vanilya
2 tatlı kaşığı karbonat
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı

Üstüne dökmek için

1 kahve fincanı keçiboynuzu pekmezi
Yarım kahve fincanı oda sıcaklığında su

Not: kekte şeker kullanılmadığından üzerine dökülen keçiboynuzu pekmezi ile tatlandırılmıştır.

Hazırlanışı

Kuru fasulye bir gün evvelden ıslatılır, ertesi gün temiz suda haşlanır. Üşenmezseniz kabuklarını çıkartabilirsiniz. Böylelikle daha az gaz yapar. Diğer tarafta yumurta çırpılır. Sırasıyla, mısır unu, vanilya ve zeytinyağı eklenir. Daha önceden pişirilip süzülmüş kuru fasulye püre haline getirilip, dövülmüş cevizle birlikte karışıma ilave edilir. Karbonat da eklenip iyice karıştırılır. Kek kalıbı yağlanır ve hafif mısır unu serpilir. Fırın 180 derece ısıtılır. kek karışımı önceden yağlanmış kalıba dökülür, sıcak fırında 40-45 dakika arasında pişirilir. Kuru fasulye kekte kestane tadı almanızı sağlayacaktır.

Afiyet olsun.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Sütsüz yapılmış olan kuru fasulyeli kek tarifinin aynı zamanda glütensiz olması hem süt alerjisi olan çocuklar hem de çölyak hastası çocuklar için çok önemli. Ayrıca son derece besleyici olan kuru fasulyenin işlenmiş beyaz un yerine kullanılmış olması keki protein açısından zenginleştiriyor. Eğer kuru fasulyeyi yemek olarak yediremiyorsanız ara sıra bu tarz bir atıştırmalık işinize yarayacaktır. Kuru fasulye yüksek oranda lif, bitkisel protein içerir. İçinde demir de bulunan kur fasulyeli kek tarifine tatlandırmak için ilave edilmiş olan keçiboynuzu pekmezi de demir açısından keki zenginleştirmiş. Tabii yumurtayı da unutmamak gerekiyor.

Hayvansal ve bitkisel protein, demir içeren bu tarif bir kekin en sağlıklı şekli olmuş. Normalde çocukların kek, börek gibi gıdaları yemesini biz hekimler istemeyiz ancak kuru fasulyeli kek tarifi bir istisna. Eğer kabızlık probleminiz varsa bu kek bağırsaklarınızın çalışmasına da yardımcı olacaktır. İshal problemi olan çocuklara yedirilmemeli ishalin bitmesi beklenmelidir. Özellikle çölyak olan hastalar ürünleri alırken mutlaka üzerinde glütensiz yazdığından emin olmalıdır. Ayrıca kullanılan mutfak eşyalarının daha önce glüten içeren ürünlerin yapımında kullanılmadığı da kontrol edilmelidir. Aksi halde glüten bu araçlar yardımıyla yeni yaptığınız ürüne de geçebilir.

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.