Glütensiz kinoa pizzası 4 yaş ve üzeri çocuklar için

Glütensiz kinoa pizzası, içindeki malzeme bakımından 1 yaşını geçmiş çocuklar için uygundur. Ancak çok küçük çocukların pizza yiyemeyeceği, çiğnemekte ve yutmakta zorlanabileceği düşünülerek 4 yaş, Dr. Enver Mahir Gülcan tarafından belirlenmiştir.  Prensip olarak çok küçük çocuklara fazla malzemeli, karışık yemekler yedirilmesini uzmanlarımız önermemektedir. Bu tip tarifleri ailece yemek yerken çocuğunuza da aynı yemeği yedirebilmeniz, kolaylık olması açısından sunmaktayız.  Aslında pizza çocuk beslenmesinde muhakkak olması gereken bir yemek türü değildir.

Glütensiz kinoa pizzası 4 yaş ve üzeri çocuklar için

Glütensiz kinoa pizzası

Malzemeler

3/4 bardak sıcak su
2 bardak kinoa unu
1 paket kuru maya(10g)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1/4 çay kaşığı ucu ile az miktarda tuz

Sosu için:

1 adet rendelenmiş domates
1 /2 çorba kaşığı domates salçası
3-4 yaprak taze fesleğen
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak

Üzeri için:

1 bardak rendelenmiş taze kaşar peyniri
1/2 bardak küp doğranmış beyaz peynir
1/2 bardak dilimlenmiş yeşil zeytin
1/2 bardak dilimlenmiş siyah zeytin
8 adet dilimlenmiş çeri domates

Hazırlanışı

Ilık suya mayayı ekleyip 5 dakika bekleyin. Kinoa ununu yoğurma kabına alın, ortasını açıp maya ve su karışımını ekleyin. Kabın kenarlarından tuzu serperek ekleyin ve zeytinyağını ekleyerek iyice yoğurun. 45 dak-1 saat gibi üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Tekrar yoğurup, yağladığınız pizza kabına ya da fırın kabına yayın. 180 dereceye ısıttığınız fırında 8 dakika pişirip çıkarın.

Sos malzemelerinin hepsini birlikte pişirerek sosu hazırlayın. Sosu, fırından çıkardığınız pizzanın üzerine sürün. Tüm malzemeleri ekleyip tekrar fırınlayın, 12-15 dakika pişirdikten sonra çıkarabilirsiniz.

Not: Üzerindeki malzemeleri çocuğunuzun tercihine göre değiştirebilirsiniz.

Yrd. Doç Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Çölyak veya glütene bağlı bir hastalığı olan kişiler için uygun bir tarif. Vitamin, mineral ve lif içeriği çok yüksek olan kinoa kolestrol içermez.  Ayrıca kinoa, A,B,C,D ve K vitaminlerini ve kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor içermektedir.

En önemli özellikleri ise, tam protein olması ve glüten içermemesidir. Kinoa tohumları tam protein kategorisindedir. Yani vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir. Tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir ve bu özelliği ile vejetaryenler arasında oldukça popülerdir. Kinoa, kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağıdır.

Zeytin ise mucizedir. Çocuklara muhakkak sızma zeytinyağı ve zeytin yedirilmelidir. Kalori olarak diğer yağlardan bir farkı olmasa da içeriği ile dünyada ün yapmış en sağlıklı yağdır.

Tarif: Executive Şef Ayşe Nil Dinler

 

 

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.