Glütensiz iki malzemeli sufle 2 yaş üzeri çocuk ve yetişkinler için

Glütensiz iki malzemeli sufle özellikle çölyak rahatsızlığı olan kişiler için hazırlanmıştır. İçerdiği yüksek şeker nedeniyle sağlıklı denilebilecek bir tarif değildir. Ancak sık olmamak kaydıyla evlerde yapılabilir. Çölyaklı çocukların yoksunluk hissine kapılmamalarında bu tip tarifler önem taşır.

Glütensiz iki malzemeli sufle 2 yaş üzeri çocuk ve yetişkinler için

Malzemeler:

150 g çikolatalı fındık kreması (glütensiz ve şekersiz olan bir marka olması önemli)
2 yumurta

Hazırlanışı:

Fırını 180 derece ısıtın. Yumurtaların sarısı ve beyazını ayırın.  Çikolatalı fındık kremasını yumurta sarıları ile karıştırın. Diğer tarafta yumurtanın beyazını beyaz köpük olana dek hızlıca çırpın. Çırpılmış yumurta aklarının  yarısından bira azını çikolatalı karışıma ilave edin ve hızlıca karıştırın. Ardından geri kalanını da ilave edin ve karıştırın. Karışım pürüzsüz olana dek karıştırın. Karışımı yağlanmış sufle kabına dökün ve hemen fırına yerleştirin. 15-20 dk içinde sufleniz hazır olacaktır. Sıcak olarak servis edin.

Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan’ın notu:

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak hastaları glütenli yiyecekler yediklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Belirtileri genellikle şöyledir

-Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik
-Yaşa göre kilo azlığı
-Kas zayıflığı
-Kansızlık
-Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması
-Kusma
-Bezginlik
-İştahsızlık
-Büyüme geriliği
-Ağız içinde oluşan aftlar
-İştahsızlık, gaz şikayetleri
-Eklem ve kemik ağrıları
-Sinirlilik
-Ciltte kaşıntılı döküntüler

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.