Ana SayfaEtkinlikGeri dönüşüm için depozito uygulanacak

Geri dönüşüm için depozito uygulanacak

-

Geri dönüşümlü ürünlerin toplanması ve yeniden işlenerek kullanılması hem ülke ekonomisine hem de çevreye katkı sağlıyor. Bu yönde ülkemizde de 1 Ocak tarihinden itibaren alışveriş poşetlerinin dolayısıyla plastiğin kullanımının azaltılmasına yönelik yeni başlatın ücretli poşet uygulaması mevcut. Ancak poşetlerin haricinde aslında pet ve cam şişeler, karton ambalajlar, kağıt ürünleri gibi daha pek çok farklı ürün geri dönüşüm sayesinde yeniden kullanılabiliyor.

Ülkemizde pek çok ilde belediyelerin yerleştirdiği geri dönüşüm atık konteynırları mevcut. Semtlerde yer alan bu geri dönüşüm konteynırlarına atılan malzemeler cam, plastik ve karton şeklinde ayrıldıktan sonra ilgili geri dönüşüm tesislerine gönderilerek tekrar kullanılabiliyor. Semtlerde normal çöp kutularından ayrı olarak bulunan bu konteynırları bilen vatandaşlar geri dönüşümsel atıkları buralara bırakarak katkı sağlıyor. Ancak henüz yeterli olmayan bu toplama sisteminin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Çünkü gelişmiş ülkelerde bu çöp materyallerindeki ayırım mecburi olarak yıllardır yapılıyor. Ülkeler bu uygulamadan hem ekonomik hem de çevresel olarak kâr ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, pet ve cam şişeler, süt kutuları gibi karton ambalajların kullanımını azaltmak ve bu materyalleri geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçileceğini belirterek, “Amacımız üretilen bu malzemelerin büyük bir bölümünün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geri toplanması. Bu uygulamayla geri dönüşümlü malzemeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız.” dedi.

Depozito uygulamasını 2021 yılında başlatacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2021 yılında uygulanmaya başlanacak depozito uygulaması hakkında bilgi veren Kurum, şöyle dedi:

“2023 yılında tüm Türkiye’de depozito uygulamasına geçmeyi planlıyoruz. Pet, cam şişeler, karton kutular gibi ürünlerin kullanımını azaltmak ve bunları geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçeceğiz. Amacımız üretilen bu malzemelerin büyük bir bölümünün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geri toplanması. Bu maddeleri üretimde yeniden kullanarak, çevreye daha az zarar vermiş olacağız. 2021 yılında plastik poşet, cam, metal şişeler, karton kutular gibi geri dönüşümü yapılabilecek malzemelerde depozito uygulamasına geçeceğiz. Bu uygulamayla o pet şişeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız. Hatta belki nakit de verebiliriz.”