Ana Sayfa06 -12 ay yemekFırında zencefilli somon 9 ay ve sonrası

Fırında zencefilli somon 9 ay ve sonrası

-

Fırında zencefilli somon

Malzemeler

  • 500 gr somon fileto
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 5-6 adet badem içi (yetişkinler ve 2 yaş üzeri için

Hazırlanışı

Rendelenmiş badem, limon kabuğu, zencefil, sarımsak ve ince doğranmış dereotu bir kâseye koyulur.

İçerisine zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Somon fileto pişirme kâğıdı serilmiş fırın tepsisine koyulur ve üzerine hazırlanan karışım sürülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın Notu

Bu sağlıklı yemek sayesinde zencefilden biraz bahsetmekte yarar var. Zencefil, şifalı bir bitki türüdür ve yaygın olarak dünyada baharat olarak kökleri kullanılır. Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var. Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; % 80 su, % 2 protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı % 10’dur. Zencefilin; iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atıcı etkileri bulunuyor. Zencefil kan damarlarını açar, kalp sağlığını korumada faydalıdır.

Gelelim yemeğin esas oğlanı somona. Somonun faydaları yıllardır konuşulur. Soğuk sularda yaşayan somon balığı, bilindiği üzere omega-3 yağ asitlerinin mükemmel bir kaynak. Omega 3’ün yanısıra somon balığı; kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin. Günlük protein ihtiyacını karşılarken somon balığı tüketmek akıllıca bir seçim olur. Somon yediğinizde çocuğunuza ciddi anlamda kaliteli protein ve esansiyel aminoasit takviyesi yapmış olursunuz. Bununla birlikte fırınlanmış ya da ızgara yapılmış somon, kalp için son derece faydalı doymamış yağ asitleri içeriyor. 85 gram somonda yaklaşık 7 gram sağlıklı yağ vardır ve bunun 5 gramı omega-3 yağ asitlerini de içeren, tekli ve çoklu doymamış yağlar. Ayrıca pişmiş somon potasyum, fosfor, B-12 vitamini, niyasin (B-3 vitamini) ve daha küçük miktarlarda A vitamini, folik asit, magnezyum, demir ve çinko içeriyor. Besleyiciliğinin yanında kalori değeriyse oldukça düşük. Taze fırınlanmış 85 gram somonda yalnızca 119 kkal. enerji var. Obezitenin çığ gibi arttığı günümüzde bebeğiniz ve çocuğunuz için çocuğunuza sağlık patlaması yaşatacak bir tarif daha…