Fırında yumurta 1 yaş sonrası

Fırında yumurta 1 yaş sonrası

Fırında yumurta muffin kalıbında renkli sebzelerle süslenmiş olduğundan hem göze hem damak zevkinize hitap ediyor. Ayrıca son derece kolay bir kahvaltı alternatifi.

Fırında yumurta malzemeleri

  • 6 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı rendelenmiş̧ taze kaşar ( Beyaz peynir yahut lor peyniri ile de deneyebilirisiniz)
  • 1 su bardağı küçük doğranmış renkli tatlı biber.
  • 1 avuç doğranmış ıspanak
  • 1 adet ince doğranmış yeşil soğan.

Not: Yaz aylarında domates, biraz daha kabarık ve sert olmasını isterseniz 1 çay bardağı un ve biraz kabartma tozu ekleyebilirsiniz.

Fırında yumurta hazırlanışı

  • Fırını önceden 180 derecede ısıtın.
  • Bir kaba, yumurta ve süt ekleyin. İyice çırpın.
  • Daha sonra içine peynir, biber, ıspanak, yeşil soğan ve diğer omlet malzemelerini karıştırın.
  • Karışımı muffin kalıbına dökün.
  • Yaklaşık 180 derecede 10 -15 dakika pişirin.

Biberler çok yumuşak olsun isterseniz, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile küçük bir sahanda 5 dk. arada karıştırarak biberleri pişirip sonra yumurta ile birleştirebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Bu tarif 1 yaş üzeri yumurtaya alerjisi olmayan çocuklar ve yetişkinler için uygundur. Yumurta, hayvansal protein bakımından zengindir. Özellikle beyazı daha fazla protein içerir. Bebeklere ilk defa yumurta verilecekse öncelikle sarısı ilerleyen günlerde beyazı yedirilir. Böylece olası bir alerjik reaksiyon olup olmadığı görülür. Yumurta alerjisi, yumurtanın veya yumurta içeren gıdaların alınmasından sonra dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkar. Yumurta alerjisi deride yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma ve ishale sebep olabilir. Yumurta alerjisinde egzama veya kaşıntı, deri ve göz lezyonları görülme sıklığı diğer besin protein alerjenlerine göre daha fazladır. 

Yumurta iyi pişirilmelidir çünkü yumurtadan salmonella bakterisi gibi mikroplar bulaşabilir. Eskiden yapılan çiğ yumurta içmek gibi davranışlar sağlık açısından risklidir. Ayrıca sabah kahvaltı hazırlarken yumurtayı henüz pişirmeden önce ellediğinizde elinize olası virüs ve bakteriler bulaşabileceğinden yumurta kabukları ile işiniz bitince ellerinizi yıkamak doğru bir davranış olur. 15 saniye el yıkamak varken neden farklı hastalıkların riskini alasınız ki! Ardından kahvaltınızı hazırlamaya gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz.

Avatar
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği güvenilir yayın.