Fırında pırasa mücveri 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Fırında pırasa mücveri 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Fırında pırasa mücveri

Malzemeler

½ kilo pırasa
1 adet yumurta
100 gr beyaz peynir
1 yemek kaşığı ev yoğurdu
Galeta unu
1,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Pırasalar çok ince doğranır. Ardından 2 yemek kaşığı sızma zeytin yağı ile bir tencerede diriliği gidene kadar sürekli karıştırarak sotelenir. Derin bir kap içerisinde yumurta, peynir, yoğurt iyice çırpılır. Ilık pırasalar bu karışımın içine eklenir. Tepsinin altı galeta unu ile kaplanır. Üzerine karışım ilave edilir. Son olarak üzerini de galeta unu ile serpilir. 170 derece önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Ilık servis edilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Pırasa son derece besleyici, ucuz ve sağlık açısından çok faydalı bir sebzedir.
Pırasanın içerdiği flavonoidler ve kükürt kombinasyonu pırasayı çok değerli kılmaktadır. Flavonoidlerden kaempferol, özellikle serbest radikaller ya da reaktif oksijen türlerine karşı kan damarları dizilimi için koruma sağlayarak hipertansiyon riskinin azaltılmasını katkıda ulunur. Bunların yanında lif açısından da zengin olan pırasa A, E, K vitaminleri içermektedir. Özellikle A vitamini açısından zengindir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, manganez, demir, bakır yanında niasin, pantotenik asit, piridoksin gibi vücut açısından hayati önem taşıyan mineral ve bileşenler içerir. Pırasa, aynı zamanda C vitamini, B6 vitamini (piridoksin), K vitamini, manganez, kalsiyum, kükürt, iyot ve demir açısından iyi bir kaynaktır. Küçük çocuklar için mümkün olduğunca körpe tabir edilen çok büyük olmayanlarını kullanmanız hazmedilmesi açısından da kolaylık sağlar.

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.