Fırında ıspanaklı patates topları 1 yaş sonrası bebekler için

Fırında ıspanaklı patates topları 1 yaş sonrası bebekler için yemek tarifi olsa da aslında tüm aile için farklı bir alternatif olabilir. Hatta üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek  yemeği başka şekillerde de sunabilirsiniz. Sarımsak tadı bebeklere acı geldiğinden onlar sevmeyebilir yetişkinlere servis ederken kullanmak daha iyi olabilir. Çok basit ve lezzetli bir tarif.  Tarif aynı zamanda glütensiz. Dolayısıyla çölyak hastaları ya da glütensiz beslenmesi gereken kişiler için de uygun. Şimdiden afiyet olsun.

Fırında ıspanaklı patates topları 1 yaş sonrası bebekler için

1 yaş sonrası bebekler için yemek tarifi…

Malzemeler

3 – 4 adet orta boy patates
250 -300 g ıspanak
Zeytinyağı
Taze kaşar peyniri

Hazırlanışı

Patatesler haşlanır, kabuğu soyulur ve sıcakken ezilir. Patatesin içine peynir rendelenir. Ispanak iyice yıkandıktan sonra az su ile haşlanır. Patatesten bir miktar alınır el ile yuvarlak şekil verilir. Daha sonra ortasında bir çukur açılarak haşlanmış ıspanak koyulur. Sonra top ve hafif yassı şekil verilir. Fırın tepsisine pişirme kağıdı yayılır ve patatesler dizilir.  Üzerine zeytinyağı gezdirilir. 30 dakika 180 C ısıtılmış fırında pişirilir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Patateste hemen kabuk ve kabuk altında glikoalkaloid denen bir madde bulunur. Bu madde yüksek oranda alındığında zehir etkisi yapar. Glikoalkaloidler pişirilme ile yok olmadığından patatesi biraz derin soymak gerekir. Yeşermiş, filizlenmiş, hasarlı patatesler çocuk yemeklerinde kullanılmamalıdır. Patatesin ışığa uzun süre maruz kalması glikoalkaloidlerin oluşumunu arttırır. Işığa maruz kalmasını önleyin, serin ve kuru yerde saklayın. Pişirmeden önce hasar (kesikler ve morarma), çürüme, yeşil renklendirme ve filizlenmeyi gösteren tüm parçaları kesin. Ciddi durumlarda, tüm patatesleri atın. Acı tadı olan patatesleri yemeyin.

Bunun dışında patates iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Alerji yapma olasılığı çok çok düşük olduğundan bebeklere ilk başlanan gıdalar arasındadır. Havuç, patates bunlar ek gıdaya geçerken kullanılan besinlerdir.

Tarif: Tuğba Esentepe

Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.