Fırında hamsi 2 yaş sonrası

Fırında hamsi 2 yaş sonrası
Fırında hamsi 2 yaş sonrası

Fırında hamsi

Malzemeler:

  • 500 gr. Hamsi (kılçıkları çıkarılarak temizlenmiş, yıkanıp süzülmüş)
  • 2 adet orta boy patates (Haşlanıp ayıklanmış,ezilmiş)
  • 4 çorba kaşığı kaşar peynir rendelenmiş
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

  • Patatesi haşlayıp ayıkladıktan sonra,karıştırma kabına alın. İçine, süt ve peynir ilave ederek püre haline getirin.
  • Porsiyonlarınızı küçük güveçlerde bir kişilik veya orta boy bir yuvarlak fırın kabında yapabilirsiniz. Fırın kabını kabın büyüklüğüne göre yağlayın, hamsilerin yarısını dibine dizin.
  • Patates püresini ekleyip,kalan hamsiler ile üzerini kaplayın ve kalan yağı üzerine gezdirin.
    180 dereceye ısıtılmış fırında 18-20 dk kadar fırınlayın.

Yaratıcı öneri:

Patates püresine sotelenmiş ince doğranmış pırasa ekleyebilirsiniz.
Patatese eklediğiniz süte maydanoz veya dereotu ekleyip robottan geçirerek yeşile dönük bir püre elde edebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Karedeniz’in en şifalı gıdasıdır hamsi. Patates püreli fırında hamsi 2 yaş sonrası balık proteini alerjisi olmayan çocuklar için son derece besleyici harika bir Omega 3 ve fosfor kaynağıdır. Çocuğunuzun herhangi bir sağlık problemi yoksa 1 yaş üzerinde de tattırılabilir. Karadeniz’in soğuk sularında yetişen bu balıkla Karadeniz Bölgesi’nde çok çeşitli yemekler yapılır. Bu tarifte dikkat edilmesi gereken çocuğun balık ve süt alerjisi olmaması, balığın kılçığının yetişkin tarafından iyice ayıklanarak çocuğa yedirilmesi. Gerisi sağlık dolu bir yemek. Derin yağda kızarmıyor olması da besin değerinin kaybolmamasını sağlar. Hamsi buğulama, fırında hamsi gibi pişirme yöntemleri besin değerinin kaybolmaması için son derece önemlidir. Çocukların gelişimi için çok faydalı olan balığın haftada 1-2 defa sofralarınızda olması gerekir. Kal, damar sağlığı, beyin gelişimi, kemik gelişimi gibi faydaları ile çocuklarınızın gelişmekte olan vücuduna eşsiz faydalar sağlar.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.