Ezogelin çorbası 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan Ezogelin çorbası, kırmızı mercimeğin en lezzetli sunumlarından biridir.

Ezogelin çorbası 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Ezogelin çorbası

Malzemeler

  • Yarım su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 4 bardağı su
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam kimyon ya da toz kişniş (özellikle gaz yapmasını önlemek için)
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber

Hazırlanışı

  • Yıkayıp süzdüğünüz mercimek ve pirinci tencereye alıp üzerine su, kimyon ve tuz ekleyerek pişirin.
  • Diğer tarafta tereyağı ve zeytinyağını eritip, küçük doğradığınız soğanları içine koyarak soteleyin. Biber salçasını ekleyip, karıştırmaya devam edin. Altını söndürüp nane ve tatlı biberi ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Eğer tanesiz bir çorba istiyorsanız, pişen mercimek ve pirinç karışımını blendırdan geçirin. Diğer tarafta hazırladığınız baharatlı, soğan ve salça karışımını ekleyerek karıştırın. Bir taşım kaynatın.
  • Çorbayı limon ile servis edebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Geleneksel mutfağımızın vazgeçilmez tatlarından ezogelin çorbası , kırmızı mercimeğin en lezzetli şekillerinden biridir. Çok değerli bir protein kaynağıdır. Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür: Böylece kalp krizi geçirme riskinizi azaltır. Yüksek oranda içerdiği lif sayesinde insülin ve kan şekerini düşürerek şekerin dengelenmesine yardımcı olurken aynı zamansa bağırsakların çalışmasını sağlayarak kabızlığa da iyi gelir. İçerdiği yüksek orandaki demir ve folikasit sayesinde kansızlığı önlemede yardımcıdır.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.