Ev yapımı üzüm sirkesi tarifi

Evde üzüm sirkesi yapımı aslında çok kolaydır. Meyve ve sebzeleri yıkarken, salatalarda hatta temizlikte kullanılan üzüm sirkesi ev ortamında 20 günde kulanıma hazır hâle gelir. Sirke ve türevleri sağlık açısından da çok faydalıdır. Bol miktarda kullanılan sirkeyi ev ortamında kolaylıkla yapabilirsiniz. Sirke tam bir probiyotik değilse de antioksidan fermente bir üründür. Ev yapımı üzüm sirkesi tarifi ise şöyle…

Ev yapımı üzüm sirkesi tarifi

Evde üzüm sirkesi yapımı

Malzemeler

  • 5 litrelik kavanoz
  • 2,5 – 3 kg siyah kokulu üzüm
  • 1 kase nohut
  • 1 bayat ekmeğin köşesi
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi sirke (maya olması için)
  • Üzerini örtecek kadar içme suyu
  • Ağzını örtmek için tülbent
  • Kapatmak için paket lastiği
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz

Hazırlanışı

Nohut, ekmek köşesini kavanozun dibine koyuyoruz. Yıkayıp ,tane tane ayıkladığımız üzümleri üzerine ekliyoruz. Sirkeyi ilave edip, üzerini kavanozun kapağına 3 parmak kalaya kadar su ile dolduruyoruz. İyice karıştırıp tülbent ve paket lastiği ile ağzını örtüyoruz.
Her gün tülbenti açıp karıştırıyor ve tekrar kapatıyoruz.  20 gün sonra süzüyoruz. Süzdükten sonra mayalanmayı durdurmak için tuz ve şekeri ekliyoruz. Şişelere koyup kullanabilirsiniz.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.