Ev yapımı tantuni tarifi

Ev yapımı tantuni tarifi 3 yaş üzeri
Ev yapımı tantuni tarifi 3 yaş üzeri

Ev yapımı tantuni, lezzeti ve besleyiciliği kadar yapımı da kolay bir yemek. Çiğneme zorluğu nedeniyle 3 yaş üzeri çocuklara uygun olabilir. Çocuğunuza sunmadan evvel içindeki malzemelere karşı bir gıda alerji olup olmadığından emin olun.

Ev yapımı tantuni tarifi için malzemeler

  • 300 gr. dana eti kuş gözü kesilmiş dana antrikot.
  • 1 çorba kaşığı tereyağı veya riviera zeytinyağı
  • 2 adet orta boy domates veya 1 yemek kaşığı salça.
  • 1 orta boy kuru soğan (Kuru soğanı küp küp doğrayın)
  • 1 küçük kuru soğan (Sandviçe koymak için daha büyük halka doğrayın)
  • 1 adet yeşil biber
  • Yarım çay kaşığı tuz (Çocuklar için az miktarda kullanıyoruz sağlığınız için mümkünse siz de az tuzlu yemeyi deneyin)
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber

Ev yapımı tantuni yapılışı

  • Tencereye iki kaşık tereyağı konur ve üzerine et eklenir. Sık sık karıştırarak pişirilir.
  • Bu aşamada et suyunu salıp çeker. Çok kurumaması ve biraz sulu olması için ara ara az miktarda su koyabilirsiniz.
  • Etlerin rengi değişince içine ince doğranmış kuru soğan, doğranmış yeşil biberi koyun. Karıştırmaya devam edin.
  • Soğan ve biber 2-3 dakika kadar etle piştikten sonra domatesi ekleyin ve karıştırarak pişirin.
  • Etin pişmesine yakın ( yaklaşık 15 – 20 dk. da pişmiş olur) tuz, tatlı kırmızı toz biber ve kekik ilave edin. Bu baharatları arzunuza göre ayarlayabilirsiniz. Karıştırmaya devam edin ve güzel kokular yayılıp piştiğini anladığınızda altını söndürün.
  • Somun ekmekleri ortadan keserek tantuninin suyuna batırın.
  • Halka doğradığınız kuru soğanı hafif limonla veya sumakla ovabilirsiniz. Ardından bu soğanı ve etinizi ekmeğin yahut lavaşın içine koyarak rulo yapıp servis edin. Afiyet ler olsun.

Not: Sokakta yapılanlarda domatesi ve soğanı genelde içine katmadan sonradan ilave ettiklerini görebilirsiniz. Bu o malzemeyi yemeyen müşteriye de uygun olsun diye yapılan bir uygulamadır. Sizin evdede domatesli, soğanlı yiyen yemeyen vb. ayırımı varsa sizde eti sade kavurup domatesi ve soğanı ayrı soteleyip servis aşamasında zevke göre ekleyebilirsiniz. Bu malzemeleri pişirmeden de sandviçe koyabilirsiniz. Ayrıca bu tarifi tavuklu da yapabilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Günümüzde et oldukça pahalı bir gıda. Ancak çocuk beslenmesi açıcından da bir o kadar önemli. Haftada bir bile olsa et yemek geri kalan zamanlarda protein için yumurta gibi gibi daha ucuz kaynaklardan faydalanmak gelişme çağında olan çocuklar için protein ihtiyacını dengelemede yardımcı olabilir. Ayrıca bitkisel proteinden zengin baklagiller de destek amaçlı kullanılabilir. Barbunya mercimek, kuru fasulye, nohut gibi gıdalar bitkisel proteinler içerir. Tavuk yine nispeten ucuz bir protein kaynağıdır. Mümkünse organik olanı değilse normal tavuk, tavuk suyu, et suyu, kemik suyu ile zenginleştirilmiş yemekler çocuklara sunulabilir. Ancak bu her yemeğin kemik suyu ile yapılması anlamına gelmez. Unutulmamalıdır ki her şeyin azı karar çoğu zarar olabilir. Kemik suyu fazla kullanımı da önerilmez.

Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.