Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekEv yapımı kebap 2 yaş ve sonrası

Ev yapımı kebap 2 yaş ve sonrası

-

Ev yapımı kebap malzemeleri

  • 500 gr. kuzu veya dana kıyma (ikisinden karışıkta kullanabilirsiniz)
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 7-10 dal maydanoz
  • 2 orta boy patates

Yetişkinler kendileri için hazırlayacakları köftelerin harcına acı pul biber, tuz vb ekleyebilirler.

Not: Ev yapımı kebap yumuşak ise ezerek, yanında humus ya da avokodo ezmesi gibi daha kaygan ve sulu bir gıdaya karıştırarak küçük çocuklara yedirebilirsiniz. Burada çocuğun dişleri ve çiğneme yetisi önemlidir. İçerik olarak köfte 9 ay üzerine uygundur ancak çiğneme zorluğu sebebiyle 2-3 yaş üzeri gibi düşünülmelidir. Kuzu eti köftenin daha yumuşak olmasını sağlar ama yağı fazla olmamalıdır.

Hazırlanışı

Kıyma, rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, ince doğranmış maydanoz, tuz bir kâsede yoğurulur. Köfte şekli verilir veya tahta çöp şişlere kebap şeklinde takılır. Öte yanda patates iyice yıkanır ve soyulur. Elma dilimi şeklinde kesilir. Bir çorba kaşığı zeytinyağı koyulmuş kâsede dilim patateslerin her yanı yağlanır.  Sızma zeytinyağı ile yağlanmış fırın kabına köfteler ve patatesler dizilerek 180 derecede 35 – 40 dk. pişirilir. Lavaş veya tortilla ekmeğine marul, maydanoz ile sarılarak servis edilebilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Koyun ve dana eti gibi kırmızı etlerin faydaları arasında ilk sıralarda yüksek protein  yapısı, demir eksikliğine faydası ve kansızlığa faydası yer alıyor. Yiyeceklerdeki demirin insan vücudu tarafından sindirilebilir özellikte olması, demir emilimini arttırır.  Bu oran kırmızı ette %35 oranında iken, diğer besinlerde oldukça düşüktür. Özellikle bitkisel proteinlere nazaran 10 kat daha fazla sindirilebilir demir içeren kırmızı etin faydaları arasında demir eksikliğini gidermek de yer alır, bu sayede kansızlığın önlenmesinde çok değerli bir besindir.

Gelişme çağındaki çocuklara mutlaka et yedirilmelidir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda çok önemlidir. Kırmızı etin yapısında tiamin, riboflavin, niasin, biotin, B6, B12, pantotenik asit gibi B kompleks vitaminler  yer alır. Yorgunluk, halsizlik, sinir, baş ağrısı gibi sorunların birçoğu B12 vitaminiyle alakalıdır. Kırmızı etin içerisinde yoğun miktarda B12 vitamini bulunur.

Çinko, demir ve manganez gibi elementler içeren kırmızı etin sinir hücrelerinin büyümesi ve tamir edilmesinde olumlu etkisi vardır. Vücut için gerekli bir element olan çinko açısından oldukça zengindir. Çinko, 50’den fazla enzimin yapısına girmektedir. Bu enzimlerin salgılanabilmesi için de vücudun çinkoya ihtiyacı vardır. Günlük çinko ihtiyacının neredeyse tamamı kırmızı et tarafından sağlanabilir. Kırmızı etin içerisindeki B12 vitamini,  karbonhidratlar, protein ve yağlar sağlık için gereklidir.