Ana SayfaEtkinlikEv yapımı kaya şekeri (Rock Candy) tarifi

Ev yapımı kaya şekeri (Rock Candy) tarifi

-


Evde kaya şekeri ya da diğer adıyla Rock Candy yapmak oldukça kolay. Tadı da çok lezzetlidir ve çocuklarla yapmak da oldukça eğlencelidir.

Daha da iyisi, bir bilim deneyi olarak düşünebilirsiniz. Çünkü şeker kristallerinin büyümesini izliyorsunuz. Ayrıca mutfakta yaratıcı olmak için de mükemmel bir fırsattır. Çünkü oluşturabileceğiniz renk, aroma, şekiller sonsuzdur.

Ev yapımı kaya şekeri (Rock Candy) malzemeler:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • İstenilen renkte gıda boyası
  • Kavanoz
  • Çubuk

Rock Candy yapılışı:

Aşama 1:

  • Suyu tencereye ekleyin ve -212°F (100°C) kaynatın.
  • Şekeri, az az dökmeye başlayın. Tüm şekerlerin iyice çözülmesi gerek. Ne kadar çok şeker eklerseniz, çözülmesi o kadar uzun sürer. Sabırlı olun ve mümkün olduğunca çözülmesini sağlamaya çalışın.
  • İsterseniz aroma da ekleyebilirsiniz. Birkaç damla limon olabilir.
  • Karışımı ocaktan alın ve yaklaşık 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Gıda boyasını da bu esnada ekleyin.
  • Birkaç damla gıda boyası ekledikten sonra pürüzsüz bir renk oluncaya kadar karıştırın.
  • Soğuyan karışımı hazırladığınız kavanozlara dökün.

Aşama 2:

  • Çubuklarınızı normal suya batırın.
  • Suya batırdığınız çubukları toz şekere daldırın. Şekerlerin çubuklara yapıştığından emin olun.
  • Sonrasında şekerli çubuklarınızı kavanoza döktüğünüz şerbete daldırın.
  • Çubuklar kavanozun dibine değmesin. Biraz yukarıda sabitlemeye çalışın.
  • İşte bu kadar.

Not: Kaya şekerinin oluşması 3-4 gün sürebilir.

Baharat sevenler için yapım aşamasında içine zerdeçal, safran vb. şifalı baharatlar da eklenebilir.

Kaya şekeri renkli ve tadıyla da cezbedicidir. Bu sebeple çocuklara fazla miktarda verilmesi uygun olmayabilir. Çocukların şekeri dengeli beslenme düzenleri içinde meyve, sebze, nişastalı gıdalar, ekmek vb. gıdalardan aldığı unutulmamalıdır. Bu sebeple miktar abartılmamalıdır.

Kidsgourmet
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği güvenilir yayın.