Etli patates yemeği 8 ay ve sonrası çocuklar için

Etli patates yemeği 8 ay ve sonrası bebek ve çocuklar için

Etli patates yemeği

Malzemeler

200 gram tercihinize göre kuzu ya da dana eti (Kuşgözü kesilmiş. Kuzu eti daha yumuşak olur)
4 orta boy patates yaklaşık yarım kilo (Kabuğu soyulup, küp doğranmış)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
6 adet küçük boy arpacık soğan kabuğu soyulmuş (Yerine 1 adet kuru soğan da doğranabilir)
1 adet pırasa ince kıyılmış (kuru soğan doğranırsa buna gerek yok)
1 adet kırmızı kapya biber (çekirdekleri çıkarılıp yemeklik doğranmış)
2 adet domates veya 1 çorba kaşığı salça (kabuğu ayıklanıp yemeklik doğranmış ya da 2 çorba kaşığı yazdan hazırlanmış kışlık domates sos)
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
1 çay kaşığı toz kişniş
2 su bardağı kaynar su

Soğan genellikle 8 aydan sonra verilir bebeğinizin gaz problemi veya alerjisi varsa soğanı 9 aydan sonra yemeklerine ekleyin. Aynı şekilde domates de alerji yapabilir daha önce denemediyseniz denedikten sonra vermeniz gerekebilir. Yemeği renklendirmek isterseniz bebekler için havuç kullanabilirsiniz.

Not: Büyük çocuklar veya yetişkinler için yapıyorsanız içine 4 adet kuru domates ilave edebilirsiniz. (Küp küp doğranmış ve 1 saat öncesinden soğuk su ile ıslatılmış)

Not1:Bazı anneler havuç ilave etmek isteyebilir. 1 küçük havuç yıkanır, soyulur, doğranır ve patates ile aynı zamanda ilave edilir.

Hazırlanışı

  • Öncelikle tencereye yağ konulur ve tencere ocağa yerleştirilerek altı kısık olarak ayarlanır.
  • İçine et eklenir ve et, suyunu salıp çekinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirilir.
  • Et pişince, arpacık soğan, pırasa ilave edilir soğan ve pırasanın kokusu çıkıp,rengi dönünceye kadar sotelemeye devam edilir.
  • Biber salçası, doğranmış ya da yazdan hazırlanmış domates, patates eklenir ve 4 dakika kadar karıştırarak pişirilir.
  • Sıcak su, kuru domates (kullandıysanız), kapya biber ve 1 yaş üstü için biraz tuz eklenir. Ocak kısılır ve kapağı kapatılır.
  • 25-30 dakika içinde yemeğiniz pişecektir. Eğer dana eti kullandıysanız tuzunu yemek pişince ilave edin.Yemek pişerken suyunu kontrol edin çok azaldıysa ya da daha sulu tercih ediyorsanız sıcak su ekleyin.
    Kişniş patatese çok yakışan bir baharat olup, gaz giderici özelliği vardır.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Demir, çocuklar gelişimi için son derece önemlidir. Demirin en önemli kaynaklarından biri de kuşkusuz kırmızı ettir. Özellikle kuzu eti yabancı maddelere maruz kalmadıkları için bebekler ve çocuklar için en uygun olanıdır. Yağa gelince, yağ bebeklerin beyin gelişimi için çok önemlidir. özellikle zeytinyağı oleik asit ve E vitamini içeriğinden dolayı kemik gelişimi için de önemlidir. Bebek yemeklerine piştikten sonra zeytinyağını ilave edebilirsiniz. Ama soğuk sıkım ve hijyen koşullarını bilmediğiniz bir zeytinyağı kullanıyorsanız yemeğe pişerken ilave edin ki o da yemekle birlikte pişsin. Çocukların tereyağı yemesinde bir sakınca yoktur. D vitamini içerir.

Tarif: Şef Ayşe Nil Dinler 

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.