Erişteli yeşil mercimek yemeği 9 ay ve sonrası

Erişteli yeşil mercimek

Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/4 su bardağı veya 1 çay bardağından biraz az erişte (Erişte tam tahıllı undan da olabilir)
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası (İsteğe bağlı)
  • 2 çorba kaşığı kadar yağsız dana kıyma
  • 1 çorba kaşığı tereyağı veya sızma zeytinyağı

Hazırlanışı:

  • Mercimek bir gece önceden suda bırakılır. Ertesi gün suyu dökülür. Mercimek bir miktar su ile yaklaşık 15 dakika haşlanır. Bu suyu da dökülür. Süzülmüş mercimek bir kaba koyulur.
  • Öte yandan tencereye yağ koyulur, kuru soğan ve biber salçası ilave edilir.
  • Soğanlar hafif piştiğinde kıyma eklenir.Tahta bir kaşık ile iyice karıştırılır.
  • Kıyma piştiğinde (yaklaşık 15 dakikada pişer) içine kenara koyduğunuz mercimek eklenir.
  • Üzerine 2 – 2,5  bardak sıcak su ilave edilir. Çorba kıvamında olmasını istiyorsanız 3 – 3,5  bardak da ekleyebilirsiniz. Yemek kaynamaya başladığında erişte ilave edilir. Erişteler de pişip yumuşadığında yemeğiniz hazırdır.

Yeşil mercimek yemeği nane ile daha lezzetli olur. Ancak naneyi her çocuk hazmedemeyebilir. Arzu ederseniz ocaktan almadan 5 dakika kadar evvel 1 çay kaşığı kadar da kuru nane koyabilirsiniz. Yine de küçük mideleri fazla yormamak için biz listeye naneyi almadık. Tuz da 1 yaşından önce verilmediğinden malzemeler listesinde yer almıyor.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kuru baklagilleri pişirmeden önce eski usul minimum 1 gün önceden suda bekletin ve içinde beklediği suyu 1-2 defa değiştirin. Yemeği pişireceğiniz zaman bu suyu kullanmayın, dökün ve taze su ile pişirin. Zira içinde beklediği suya toksik maddeler karışır.

Yeşil mercimek tanelerin dış kısmında çözünebilen ve çözünemeyen posa, iç kısmında nişasta ve protein bulunur. Yağ içeriği çok düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Ayrıca yeşil mercimek kolesterol içermez. Yeşil mercimek protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 Vitamin ve yüksek oranda folik asit içerir. İçerisindeki kompleks karbonhidrat ve proteinlerin zenginliğinden ancak doğru şekilde hazırlanıp pişirildiğinde yararlanılabilir. Bitkisel protein içerir. Yemeği kıymalı veya etli yaparsanız hem bitkisel hem de hayvansal protein almış  olursunuz.

C vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerle yenildiğinde yapısındaki demirin vücutta kullanımı artar. Örneğin; 1 porsiyon mercimek yemeği, 1-2 dilim tam tahıl ekmeği ve taze mevsim salatası harika bir menüdür.

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, Gelinim Mutfakta programının yemek danışmanı, mutfak şefi, eğitmeni ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.