Enginarlı bahar çiçeği
Malzemeler
- 2 adet enginar
- 6 adet orta boy patates
- 4 adet taze soğan
- Keçi labne
- 1 adet soğan
Hazırlanışı
Patatesler ince halkalar halinde dilimlenir ve haşlanır. Buzdolabında soğutulup tart kalıbının dibi ve çevresine düzenli bir şekilde patateslerin yarısı dizilir. Soğanlar zeytinyağında sotelenir, enginarlar da küp küp ilave edilip, 1 su bardağı su ile yumuşayana dek pişirilir. Taze soğan, 2 çorba kaşığı keçi labne peyniri ve zeytinyağında sotelenmiş enginarlar rondoda parçalanır. Patatesli karışımın ortasına kâseye doldurduğumuz enginar ters çevrilir, etrafı tekrar patates ile kaplanır. 1 saat süre ile buzdolabında dinlendirilip, nazikçe kabından çıkarılır ve servis edilir.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Keçi sütü ve peyniri son yıllarda ülkemizde de çok popüler. Avrupa ülkelerinde süt keçilerine bebeklerin sütannesi gözü ile bakılır. Çünkü keçi sütünün yağ ve proteinleri, inek sütünden daha ince, küçük ve yumuşak yapıdadır. Bu nedenle de sindirimi daha kolaydır. Özellikle proteinin kolay sindirilmesi bebek beslenmesinde pratik öneme sahiptir. Keçi sütü bileşim açısından da bebek beslenmesi için daha uygundur. Keçi sütü, inek sütünden daha fazla anne sütüne benzer yapıdadır. Besinler içerisinde yağın sindirimi oldukça zordur. Keçi sütünün yağının kolay sindirilmesi ise bebeklerde olduğu gibi büyük çocuklarda da yarar sağlar. C Vitamini dışında tüm vitaminleri içeren keçi sütü, özellikle B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin ) vitaminlerince zengindir.
Özellikle ülkemizde de inek sütü alerjisi çok yaygınlaştı. Bu nedenle bebeklerde inek sütünün verilemediği durumlarda keçi sütü, keçi peyniri önemli bir alternatif dir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, inek sütüne alerjisi olan bebek ve çocukların yarısına yakınında keçi sütü ve ürünlerine de alerji tespit edilmektedir. Bir diğer önemli nokta, keçi sütünde folik asit olması gerekenden çok düşüktür. Bu durumda bebek ve çocuklarda büyüme geriliği, nörolojik bozukluklar, anemi ve tüm kemik iliği elemanlarında azalma meydana getirebilir.