Ana SayfaBebek BakımıEmzirme ile ilgili sık sorulan 15 soru ve yanıtları

Emzirme ile ilgili sık sorulan 15 soru ve yanıtları

-

Yeni doğum yapan annenin emzirme ile ilgili pek çok sorusu olabilir. Bu pek çok kişinin yaşadığı bir durumdur. Ailelerin emzirme ile ilgili sık sorduğu sorular ve yanıtlarından bazıları ise şöyledir;

Emzirme ile ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları

1- Emzirme ne zaman başlamalı?

Emzirmeye normal doğum yaptıysanız hemen doğumhanede bile başlayabilirsiniz. Sezaryen ise kendinize geldiğinizde hemen bebeğiniz yanınıza getirilecektir. Hastanede hekiminiz gerekli görmedikçe bebeğinize, mama, şekerli su vb verilmemesini talep edin. Bebeğinizi ilk emzirmenizde bebek hemşiresi, ebe veya hekimden destek talep edin.

2- Meme ucu küçük veya içine çökük anneler emzirebilir mi?

Meme uçları doğuma yakın biraz daha belirginleşir. Doğum sonrası emzirmeye hemen başlanmalıdır. Ancak bebek o zaman da memeyi kavrayamıyor ise göğüs ucu kalkanı (aparatı) yardımıyla emzirilebilir.

3- Meme boyutu süt üretimini etkiler mi?

Hayır etkilemez. Memelerin büyük veya küçük olması genellikle süt üretimi ile alakası olmayan yağ dokusu fazlalığı veya azlığı ile alakalıdır.

4- Süt üretimi nasıl çoğalır?

Emziren annenin günde 10 -12 su bardağı su içmesi, bebeğini her acıktığında emzirmesi, sağlıklı beslenmesi süt üretimini olumlu etkiler. Eğer su çok içilemedi ise çeşitli çorba, meyve suyu (evde sıkılmış) ile sıvı takviyesi yapılabilir.

5- Bebeğinizin gaz sorunu varsa emziren anne nelere dikkat etmeli?

Soğan, sarımsak, lahana, süt, baklagiller, bulgur, yer elması gibi gıdaları yiyen annelerin bebeklerinde gaz problemi artabilir. Ancak bu yaşanmayada bilir. Anne hangi besinleri aldığı dönemde bebekte daha fazla sıkıntı olduğunu gözlemleyerek o besini biraz az yiyebilir veya kesebilir.

6- Sütün bebeğe yaramadığı söylemi gerçek midir?

Böyle bir şey söz konusu değildir. Her annenin sütü kendi bebeğine yetecek kalite ve içeriktedir. Ancak anne vejetaryen, çölyak vb. bir rahatsızlığı var ise doğal olarak bazı gıdalardan eksik besleniyor demektir. Bu tip durumlarda çocuk hekimine bilgi verilmeli ve gereken takviye o yönde yapılmalıdır.Vejetaryen bir annenin bebeği için demir, omega3, B12 takviyesi gerekebilir. Hekim gerekli gördüğü düzenlemeyi bebeğin durumunu da kontrol ederek yapacaktır.

7- Anne sütü alan bebeklere yine de D vitamini takviyesi vermek gerekli midir?

D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Ancak bebeğin yeterli D vitamini üretebilmesi için korumasız olarak güneş ışığına maruz kalması ve deride oluşan vitaminin emilerek karaciğere ulaşabilmesi için uzun süre yıkanmaması gerekir. Bebeklerin güneşe direk maruz kalması ileride kanser gibi hastalıkların görülme olasılığı arttırdığı için önerilmez. Ayrıca yanıklar ve başka cilt sorunları da oluşabilir. Cam arkasından güneşlenmek D vitamini üretiminde yeterli değildir. Güneşten tam olarak faydalandığını düşünsek dahi D vitamini eksikliği yine görülebilir. Bu sebepler ile bebeklere doğumdan itibaren D vitamini takviyesi verilir.

8- Eğer bir memeden süt az geliyor ise ne yapılabilir?

Genellikle sol memeden gelen bu şikayet bebeğin emme pozisyonundan kaynaklanabilir. Solda rahat edemeyen bebek bu taraftan az emmiş olabilir. Bu da o memede sütün azalmasına sebep olabilir. Sütü arttırmak için bebek emmiyorsa da o memeyi sağmak çözüm olabilir.

9- Bebek doyup emmeyi bıraktığında dahi göğüsler şiş ve dolu hissi veriyor ise ne yapılabilir?

Bebek kesin doyup bıraktığında da hala göğüslerinizin dolu olduğunu hissediyorsanız sütü sağıp buzlukta saklamanız çözüm olabilir. Zira süt memede kalır ise süt azalmaya başlayacaktır.

10- Bebek emmeyi kendiliğinden bıraktı ise ne yapılabilir?

Bazen çeşitli sebepler ile böyle durumlar yaşanabilir. Bebek memeyi hiçbir şeklide almıyor ise inatlaşmak yerine süt sağılıp biberon ile verebilir.

11-Bebek yeterli besleniyor mu?

Bebek sağlıklı şekilde büyüyor ve hekim büyüme rakamlarının (boy, kilo vb) iyi olduğunu söylüyor ise bebek yeterli besleniyordur.

12- Emzirirken 3 – 5 tane sigara içmek bebek için zararlı mı?

Zararlı. Ne kadar çok içilir ise o kadar toksin madde bebeğe geçer. Mümkün ise içilmemeli. Ancak sigara nedeniyle bebeği emzirmemek de doğru değildir. Sigara illaki içilecek ise bebek emzirildikten sonra içilmeli.

13- Emziren anne süt içebilir mi?

Annenin yediği bazı gıdalar bebekte gaz, kabızlık, ishal, egzama yapabilir. Bunların genellikle en büyük sebebi inek sütü ve ürünleridir. Eğer bebekte bu tip bir sıkıntı yaşanıyor ise anne inek sütü kullanımını keserek yaklaşık bir 10-15 gün durumun değişip değişmediğini gözlemleyebilir.

14- Emzirirken kilo alınır mı?

Emzirmek, doğum sonrası annenin kilo vermesini kolaylaştırır. Ancak emziriyorum psikolojisiyle yemeğin dozunu kaçıran ve hareketsiz anneler  kilo alabilir. Ülkemizde süt arttırdığı inancı ile emziren anneye bol yemek ve tatlı yemesi yönünde ısrarcı olmak çok sık görülen bir durumdur. gereğinden fazla yiyen herkes gibi emziren anne de kilo alır. Gereksiz besinler yerine faydalı gıdalar yemeğe ve yeteri kadar yemeye çalışılmalıdır.

15-  Süt arttıran besinler nelerdir?

Sütünüzü arttırmak için protein olarak iyi pişmiş et, balık, yumurta; kalsiyum açışından yeşil salata, semizotu, ısırgan otu, rezene, dere otu, marul, maydanoz vb. yeşil sebzeler iyi birer besin kaynağıdır. Ayrıca etli, sebzeli yemekler, bol bol su sütün artmasında faydalıdır. Meyve porsiyonu atlanmamalıdır. Emzirme ne kadar sık olur ise süt o oranda artar. Dengeli ve sağlıklı beslenmek esastır. Özel beslenmesi gerekenler ( glütensiz, vejetaryen vb) hekime bilgi vermeli ve o yönde beslenme listesi oluşturulmalıdır.