Ana SayfaAileEmziren annelerin kaçınması gereken besinler nelerdir?

Emziren annelerin kaçınması gereken besinler nelerdir?

-

Anne sütü yeni doğmuş bir bebeğin en kıymetli besindir. Bebek için özellikle ilk günlerinde anne sütü alması onun gelişimi ve sağlığı açısından son derece faydalıdır. Bu nedenle eğer bir sağlık probleminiz yoksa mutlaka bebeğinizi emzirmeniz önerilir. Anne sütü bebeğin bağışıklık sitemini güçlendiren, hastalıklara karşı koruyan en faydalı, iyi ve temiz besindir. Ayrıca her annenin sütü kendi bebeğine özel bir yapıya da sahiptir.

Bu değerli besini bebeğinize verirken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de bu dönemdeki beslenme şeklinizdir. Çünkü sizin yedikleriniz sütünüze geçerek bebeğinizin beslenmesini de etkileyebilir. Bazı besinler bebekte gaz sancısı, kusma, kabızlık, ishal ya da burun akıntısı ve egzamaya neden olabilmektedir. Emziren annelerin kaçınması gereken besinler kişiye ve ailenin ya da yeni doğan bebeğin sağlık durumuna göre değişmekle birlikte genel olarak şöyledir.

Emziren annelerin kaçınması gereken besinler

Bu besinler genellikle alerji, gaz yapma ihtimali yüksek olan keskin tada sahip besinlerdir. Anne zaman içerisinde bu besinleri bebeğinin verdiği tepkiye göre de karar verebilir. Meselâ, bazı bebekler sarımsak tadından hoşlanmazken bazıları anne hamileyken de yediği için bu tadı yadırgamayabilir. Ancak genel olarak sütün tadını ve kokusunu etkilediği için sarımsak gibi keskin aromalı gıdalar yediğinizde bebeğinizin davranışlarına dikkat ederek bundan rahatsız olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak bunu anlayabilmek için bebeğinizle biraz zaman geçirmiş ve birbirinizi iyi tanımaya başlamış olmanız gerekebilir.

1-Süt ve süt ürünlerine dikkat edilmeli

Eğer bebeğiniz beslendikten sonra şiddetli gaz sancısı, kusma, kabızlık veya ishal, burun akıntısı, deride döküntü, egzama gibi problemlerden biri ya da birkaçı varsa. Emziren anne 15 gün kadar süt ve süt ürünü yemeyerek durumda iyileşme olup olmadığını gözlemleyebilir. Eğer belirgin bir iyileşme oluyorsa bebeğin sindirim sistemi gelişene dek bu besinlerin alımına ara verilebilir. Bebeklerde en sık görülen besin alerjisi süt proteini alerjisidir. Bu sebeple dikkatli olmak gerekir.

2-Kahve, çay, kola

Kahve, çay ve kola kafein içeren gıdalardır ve bunların fazla tüketilmesi bebeklerde huzursuzluk yapabilir. Çay konusunda özellikle dikkat etmekte fayda var çünkü bazen farklı çay içen anneler az kafein aldığını zannedebiliyor. Oysa siyah çay, beyaz çay, yeşil çay birbirinden çok farklı çaylar değildir. Hepsi aynı bitkiden elde edilen ancak farklı şekillerde işlenen ürünlerdir.

3- Sarımsak, soğan, baharatlar

Tadı ve kokusu yoğun olan besinler anne sütüne geçerek sütün tadında değişime neden olabilir. Bu besinler üst üste çok miktarda yenmemeli dengeli şekilde yayarak ve münkünse pişmiş olarak tüketilmelidir. Bir besin yenildikten yaklaşık 4 ila 6 saat sonra sütü etkilemeye başlar.

4- Çikolata ve kakao

Emziren annelerin kaçınması gereken besinler nelerdir?

Çay ve kolada olduğu gibi kakao ve çikolata da kafein içerir. Fazla miktarda alınırsa bebekte huzursuzluk, uykusuzluk yapabilir.

5- Baharat ve acı

Bol miktarda yenilen bir baharat ya da bir küçük acı biber sütünüzün tadını değiştirebilir.

6- Dip balıkları, çiğ balık ve tavuğa dikkat

Dip balıkları yüksek oranda civa içerebilir ayrıca denizlerdeki kirlilik balıkları da etkilemektedir. Özellikle balık, tavuk yerken derilerini yemek, sushi gibi çiğ balık ürünleri yememek tedbir açısından önemlidir.

7- Alkol

Alkol anne sütüne geçerek bebeği etkiler.   Ayda bir defa içtiğiniz hafif bir içki büyük bir asar vermeyebilir ancak sık ve çok miktarda alkol kullanımı bebeğin nörolojik gelişimini etkilemektedir. Bu sebeple doğru olan bu süreçte mümkünse alkol almamaktır.

8- Sebze ve meyveler iyi yıkanmalı

Çeşitli tarım ilaçlarından etkilenmemek açıcından sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır.

9- Yer fıstığı

Yer fıstığı alerjen bir besindir. Ülkemizde çok yaygın olmasa da özellikle ABD de yer fıstığı alerjisi oldukça yaygındır.

10-Tahıllar

Eğer ailede bilinen bir çölyak hastalığı veya glüten hassasiyeti varsa bu konuda da dikkatli olunmalıdır. Doktora bilgi verilmelidir. Bu yönde beslenmenin düzenlenmesi gerekebilir. Çölyak hastaları glüten içeren buğday, yulaf, çavdar gibi tahıl  ve bunları içeren ürünleri yememeleri gerekmektedir.

Anneler sütlerini artırmak için yeteri kadar günde 1,5 2 litre civarı su içmeyi ihmal etmemelidir.