Ana SayfaHaberEkran süresi dürtüsellikle ilişkilendirildi!

Ekran süresi dürtüsellikle ilişkilendirildi!

-

Çoğumuz internette fazlaca vakit geçiriyoruz. Türkiye’de 59 milyon internet kullanıcısı ve 52 milyon sosyal medya kullanıcısı var. İster oyun oynayalım, ister bilgi alalım istersek eşe dosta ne yapıyorlar diye göz atalım. Sonuçta internette miyiz, evet! Ancak yapılan bilimsel araştırmalar ekran süresi ne kadar uzun olursa o kadar fazla sorun yaşandığını gösteriyor.

İnternet aslında çağımızın en etkili hizmeti ama biz bundan doğru şekilde yararlanmamız gerektiğini zaman zaman unutuyoruz. Özellikle çocuklarımız için ekran zamanı ayarlaması yapmayı ihmal etmememiz gerekiyor. Onlarla iyi zaman geçirmek için ise kendi ekran zamanımızı en iyi şekilde ayarlamalıyız. Aksi halde teknoloji çocuğumuzla ilişkimizi bozabilir

Çocukların ekran süresi dürtüselliği etkiliyor

Geçtiğimiz günlerde Çocuk, genç ve Yetişkin Psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci şu bilgileri paylaştı;”Ekrana bakma süresi, uyku süresi ve dürtüsellik arasındaki ilişkiyi araştıran bir çalışmaya göre, daha az ekran, daha fazla uyku süresinin dürtüselliği engellediği görülmüş. Azaltılan ekran süreleri ile dürtüsellik sorunlarında azalma sağlanmış.

Bu nedenle özellikle yatmadan 1-2 saat önce ekrana bakmayı bırakmak gerekiyor. O zaman çocukların zihinleri ve bedenleri uykuya hazırlanma zamanı kazanıyor. Ayrıca yatak odasında teknolojik cihazların da bulunmaması önemli.

Çünkü:

  • Bu sadece küçükler için geçerli değil. Üniversite öğrencilerinde de uyku süresi azalıp, ekran süresi artınca dürtüsellik artıyor.
  • Sosyal medyanın fazla kullanımı, video oyununun ve diğer modern dijital ortam türleri dikkat ve bilişsel kontrolde azalmalara neden oluyor.
  • Daha kısa uyku süresi, beyin fonksiyonu ve yapısı üzerindeki olumsuz biyolojik etkilerle gündüz uykulu olmaya, hareketleri kontrol edememeye ve çalışmayı sağlayan yürütücü fonksiyonları yapamamaya neden oluyor. Buna ek olarak madde bağımlılığı ve intihar riskinin artmasına neden olabilmesi de önemli

Bunun haricinde yetişkinlerin sık yaptığı çocuklara ekran önünde yemek yedirme alışkanlığı da ne yazık ki çocukların beslenmesini olumsuz etkiliyor. Bu konuda da yapılmış birbirini destekleyen yüzlerce araştırma bulunuyor. Ayrıca uzun ekran süreleri çocuklarda hareketsizlik ve obeziteye de neden olabiliyor.

Teknoloji çocuğumuzla ilişkimizi bozabilir

Teknolojik cihazlar da hayatımızdaki diğer her şey gibi azı karar çoğu zarar kategorisinde yer alıyor. Eğer amacına uygun, işlevsel ve doğru kullanılmazsa fiziki ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor. Çocuklarımızla geçirdiğimiz zamandan çalıyor. Onların istek ve sorularına kafamız başka bir yerde olduğundan yarım yamalak yanıtlar vermemize neden oluyor. Oysa çocuklar bizim ne kadar ilgili ya da ilgisiz olduğumuzu, hareketlerimizin içten ya da yüzeysel olduğunu anlayabilecek kadar hassaslar.

Çocuklarımızı büyürken izlemekten daha önemli ne seyredebiliriz ki internette? Lütfen telefon, tablet vb cihazları tadında kullanalım ve bunların da azının karar çoğunun zarar olduğunu unutmayalım. Biz ne yaparsak onlar da aynısını yapacak. Hayat, telefonda gereksiz zaman kaybetmemize değmeyecek kadar kısa. Anı değerlendirin, hayat bizlere verilmiş bir armağan. Doğru değerlendirmek ise size kalmış.