Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekDondurulmuş yoğurt parçaları 5 yaş üzeri çocuklar için

Dondurulmuş yoğurt parçaları 5 yaş üzeri çocuklar için

-

Dondurulmuş yoğurt parçaları

Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı toz vanilya

Meyve ve yemiş önerileri;

Sizin ve çocuğunuzun damak tadına göre malzeme kullanabilirsiniz. Tatlı veya sade, şekersiz yapabilirsiniz.

  • File badem + Böğürtlen veya dut,
  • Antep fıstığı + Yaban mersini,
  • 1-2 yemek kaşığı bal veya  1 Türk kahvesi fincanı bitter damla çikolata + doğranmış çilek +yulaf ezmesi
  • Doğranmış çilek + yulaf ezmesi + file badem.
  • Soyulmuş, biraz ezilmiş fındık+ üzüm taneleri (kuru üzüm, yaş üzüm olabilir.)
  • Küp doğranmış kayısı + kırılmış fındık

Hazırlanışı

Yoğurt, bal ve vanilyayı karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam alınca buzluğunuza sığabilecek bir tepsi ya da düz bir kaba fırın kağıdı serin. Yoğurt karışımını 2 – 3 mm kalınlıkta bir tabaka halinde fırın kağıdına spatula yardımı ile yayın. Üzerine istediğiniz meyve parçaları ve/veya kuru meyve, kuru yemiş serpin. Gece boyunca dondurun, sonra elinizle kırarak parçalara ayırın ve servis edin.

Dikkat: Üzerindeki tanelere çocukların nefes borusuna kaçma tehlikesi nedeniyle dikkat edilmelidir. Gerekir ise daha büyük yaştaki çocuklara ikram edilebilir ve yanında su servis edilebilir. Yahut üzerini süslemek için yutulması kolay yumuşak meyveler 2-3 parçaya kesilerek kullanılır. 5 yaştan küçük 2 yaştan büyük çocuklar için meyve ve kuru yemiş tane olarak değil rendelenmiş, karıştırılmış pelte kıvamında bir katman olarak yoğurdun üzerine ince bir tabaka olarak sürülebilir.

Alerji yapma ihtimali daha düşük olan elma, armut, muz gibi meyveler kullanılabilir. Çilek, böğürtlen, kivi gibi meyveler alerji riski daha yüksek meyvelerdir. Ancak bu kişiden kişiye değişir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gürcan’ın notu:

Yoğurt hiç tartışmasız besinler arasında en değerli olanlardan biridir. Özellikle bebek ve çocukların gelişme, büyüme dönemlerinde yoğurt yemelerini önermekteyiz. Yoğurt içerdiği probiyotik sebebi ile bağırsak ve sindirim sitemi dostudur. Son yıllarda probiyotiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri daha fazla araştırmaya konu olmaktadır. Her ne kadar hiçbir besin mucize besin değildir desek de bu besinler arasında önemi diğerlerine nazaran daha fazla olan bazı besinler vardır. Bu besinlerin içerisinde yoğurt en tepededir dersek çok da abartmış olmayız. Yoğurt zehirlenmelerde, ishal gibi pek çok hastalıkta ilaç niyetine de kullanılmaktadır.  Yoğurt inek sütünden yapılmasına rağmen mayalandığı ve faydalı bakteriler tarafından yapısı değiştiği için süte göre daha az alerjendir. Bebeklere yoğurt yedirilmeye 6. ay itibariyle başlanabilir. Yoğurdu günlük sütten evde mayalamak iyi bir yöntemdir. Eğer imkânınız yoksa tam yağlı günlük yoğurt da kullanabilirsiniz. Yoğurt, yüksek oranda protein ve kalsiyum içerdiğinden hazır mama öğününün yerine geçebilir. Dondurulmuş yoğurt parçaları yoğurdu sade yemekten hoşlanmayan çocuklar için çok iyi bir alternatif.

Bu arada bir şehir efsanesine de açıklık getirmek isterim. Balık ve yoğurt birlikte yenildiğinde zehirlediği sözü halk arasında oluşmuş yanlış bir bilgidir. Aksine deniz ürünü zehirlenmelerinde de hastaya yoğurt yemesi önerilir.