Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

-

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak, diş problemleri yaşanmadan önlem almak adına en akılcı yoldur. Diş temizliği ilk dişin çıkmasıyla birlikte başlamalıdır. İlk dişlerde ebeveyn tarafından yapılan temizlik, sonraki dönemde çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasıyla devam eder.

Doğumla birlikte bebeğinizin diş etlerini bebekler için özel olarak üretilmiş bebek fırçalarını (parmak fırçası gibi) kullanarak veya temiz bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için iyi bir rol model olun

Çocuklarda ilk dişler 6 ayda çıkmaya başlar. İlk etapta temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak dişleri silmek, temizlemek yerinde olur.  Ne zaman ki çocuk bir fırçayı sapından kavrayabilecek yaşa gelirse, o yaşta eline hemen bir fırça vermek gerekir. Çocukların diş temizliği için fluoridsiz bebek diş macunu veya sadece su ile yumuşak, yaşa uygun diş fırçası kullanmak uygun olur. Daha sonra etkin fırçalanıp fırçalamadığına bakılmaksızın fırçaya ağzına sokup hareket ettirmesi yeterlidir. Bu hareket ilk alışkanlığın başlangıcıdır. Anne ve baba, çocuğa yardımcı olabilir. En güzeli çocuğa rol model olan anne – baba ile beraber diş fırçalamaktır. Çocuk, hareketleri göreceği için kendisi de taklit edecektir. Çocuklar küçük yaşlarda dişlerini etkili olarak fırçalama yetkisine sahip olmazlar. Bu nedenle ebeveynler 7-8 yaşına dek çocuklarının dişlerini fırçalamalarına yardım etmelidirler.  Günde iki defa sabah akşam yapılan diş fırçalamanın 1 tanesinin ebeveyn yardımıyla yapılması daha iyi bir temizlik sağlar.

Konuyla ilgi önerilerim;

*Çocuğunuzla aynı anda dişlerinizi fırçalayın çocuğunuz anne ve babayı kendine model olarak örnek alırlar.

*Çocuğunuza onun sevdiği renklerden birkaç tane fırça alabilirsiniz. Diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmede yardımcı olacaktır.

*Önce çocuğun kendisinin dişlerini fırçalamasına izin verin sonra kontrol edin. Zaman zaman ulaşamadığı ve iyi fırçalama yapamadığı zamanlarda çocuğunuzun dişlerini siz fırçalayın.

*Evdeki bebek benzeri ağız yapısına sahip olan oyuncaklarının da dişlerini fırçalamasını isteyin. Herkesin diş fırçalaması gerektiği bilincini oluşturun.

*En ideali 6 yaşından itibaren her çocuğun  altı ayda bir düzenli diş kontrolünün yapılmasıdır. Diş hekimi, muayene ettiği çocuğun diş fırçalama alışkanlığını, beslenme tarzını, ağızdaki çürük durumunu, tükürük yapısını, dişlerin ağızdaki sürme gelişimini takip ederek her çocuğa özel bir tedavi planlaması yapabilir. Uygun görüldüğü durumlarda füssür ve flour uygulanabilir.

Dt. Gerçek Canpolat