Dereotlu peynirli tuzlu kek 1 yaş sonrası

Dere otlu peynirli tuzlu kek
Dere otlu peynirli tuzlu kek

Dereotlu peynirli tuzlu kek malzemeleri

  • 2 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 200 gr. sert beyaz peynir ( 5 kibrit kutusu büyüklüğünde) – Çatalla parçalanmış
  • Yarım demet dereotu (Yıkanmış ince doğranmış)
  • 2 tutam çörekotu

Dereotlu peynirli tuzlu kek yapılışı

  • Yumurtaları kâseye kırın ve çırpın. Üzerine yağ, süt ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Peynir, dereotu, kabartma tozu ve son olarak unu sırasıyla kâseye ekleyin ve karıştırın.
  • Kek kalıbını yağlayın ve içine çörek otu serpiştirin.
  • Hamuru kek kalıbına dökün.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
  • Fırından aldığınız kek soğuduğunda ters çevirerek kalıptan çıkartın.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kek, börek vb. hamurişi gıdaları çocuklara fazla önermiyoruz ancak bu kek tarifinde yer alan süt, yumurta, beyaz peynir dereotlu peynirli tuzlu kek tarifini hayvansal protein açısından zenginleştiriyor. Her ne kadar azında tuz yer alsa da içinde beyaz peynir olduğundan ekstra tuz koymamakta fayda var. Hatta tuzu alınmış 1-2 saat suda bekletilmiş peynir kullanmak daha doğru olacaktır. Özellikle küçük çocuklar için tuzun fazlası böbrekleri yorar. Aynı sebepten dolayı 1 yaşına kadar olan bebeklere yetişkinlerin yediği yemeklerden yedirilmesi önerilmez. Küçük yaşta başlayan bu tuzlu beslenme şekli ileri yaşlarda böbrek sorunlarına yol açabilmektedir.

Çok sık olmamak kaydıyla çocuklara şekerli olmayan bu tip keklerden yedirilebilir. Yanında su, süt, evde sıkılmış meyve suyu ikram edilebilir. Küçük çocuklar için kekin içinde süt yumurta bulunduğundan 1 yaş üzeri için uygundur. Süt alerjisi veya yumurta alerjisi, çölyak gibi sorunları olmayan çocuklar yiyebilir.

Tarif ve fotoğraf Esra Öz