Dalyan köfte 1 yaş ve sonrası

Dalyan köfte 1 yaş ve sonrası

Dalyan köfte

Malzemeler

500 gr. az yağlı dana kıyma
2 dilim bayat ekmek içi
1 orta boy havuç
1 çorba kaşığı bezelye
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
½ küçük soğan

Hazırlanışı

Havuç ve bezelye az miktar su ile haşlanır. Kıyma bir kaseye koyulur içerisine ufalanmış ekmek, yumurta, rendelenmiş soğan ilave edilir.
Karışım iyice yoğurulur ve düz bir zemin üzerinde, el su ile ıslatılarak veya merdane ile 2 cm. kalınlığında açılır. Ortasına haşlanmış havuç, bezelye (isteğe bağlı olarak haşlanmış yumurta) koyulur. Köfte hamuru rulo şeklinde sarılır.
Üzerine sızma zeytinyağı bir fırça yardımıyla sürülür.
Önceden 200 derece ısıtılmış fırına koyulur ve kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirilir.
Piştikten sonra dilimlenerek servis edilir.

Dr. Gülşah Güven’in notu:

Kırmızı et bebek ve çocuklar için en değerli protein ve demir kaynağıdır. Bu nedenle haftada en az 3 gün 1 öğünde kırmızı et tüketmeleri sağlanmalıdır.
Genel olarak bebekler 6. aydan sonra kırmızı eti düzenli tüketmeye başlamalıdırlar. Kırmızı eti kıyma ya da köfte şeklinde vermek daha kolay olur. Çünkü yumuşak olur ve pütür yiyebilen bebeklerde blender kullanmak durumunda kalmazsınız.
Bu tarifi yumurta akı koymadan, sadece sarısı ile hazırlayarak 8. aydan itibaren verebilirsiniz. Unutmayın! insan vücudu en değerli demir ve proteini, sadece ve sadece kırmızı etten sağlayabilir.

 

 

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır.