Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocukta glokom olur mu demeyin!

Çocukta glokom olur mu demeyin!

-

Çocuklarda glokom olur mu demeyin çünkü çocukluk çağında yaşanan göz travmaları ileride glokom oluşumuna sebep olabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ilgaz Yalvaç, göz travmasının uzun dönemde glokom hasarının başlamasına ve ilerlerse görme kaybına sebep olabileceğine dikkat çekti ve glocom hakkında bilgiler verdi.

Göz içi basıncının (GİB) artmasıyla oluşan glokom, belirti vermeden ilerleyebiliyor. Glokomun asıl önemli sonucu ise yükselen (GİB) göz içi basıncın görme sinirine kalıcı ve geri dönüşümsüz olarak zarar vermesi. Travma sonucu çıkış kanalları hasar gören gözde glokom oluşabiliyor. Bu tip yaralanmalarda mevcut sağlıklı dokuların korunması için tedavi yapılabilir. Önem taşıyan bir durum mümkün olduğunca erken dönemde tedavi edilmelidir.

Tedavi nasıl yapılıyor?

Gözde oluşan kanama kısmen vücut tarafından kısmen de cerrahi olarak temizlenerek kontrol altına alınabiliyor. Travma sonrası gelişen glokom tedavisi medikal ve cerrahi olarak uygulanmaktadır. Göz içi kanamaları için yüzeysel uygulanan steroidler inflamasyonu azaltır. Ancak yeniden oluşabilecek kanama üzerine etkinlikleri kesin değildir. Aynı zamanda yatak istirahati ve etkilenen gözün kapatılması da hızlı iyileşmeyi sağlar. Glokom ortaya çıktığında göz tansiyonunu düşürücü ilaçların da ilave edilmesi gereklidir. Tıbbi tedaviyle uzun dönemde göz tansiyonunun kontrol altına alınamadığı durumlarda laser ve çeşitli glokom ameliyatları tedavi tercihleri arasındadır. .

Aile nelere dikkat etmeli

  • Ebeveynler çocuklarına oyuncak alırken veya oynaması için eline oyuncak verirken delici ve kesici olabilecek cisimlere dikkat etmeli. Bu alınması gereken ilk önlemdir.
  • Göz travmaların çoğu spor yapılırken gerçekleşir. Bu sebeple spor yapan çocukların gerekli koruyucu ekipmanları kullanmaları sağlanmalıdır. (Koruyucu gözlükler vb)
  • Gözde bir yaralanma olduğunda göz hekimine başvurulmalı ve çocuğun muayene olması sağlanmalıdır.

Tedavide erken teşhis önemli

Genel olarak 40 yaşın üzerinde rastlanılan glokom genellikle yıllar içinde belirti vermeden ilerleyebilir. Bu süre içinde hastalığa ait herhangi bir belirti vermediği gibi, glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından, erken tanı önem taşır. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen göz içi basıncı artışının hastalığın ilk belirtisidir.

Düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yol. Daha nadir olarak yine ileri yaşlarda ani olarak krizle ortaya çıkan bir başka glokom tipi de dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı, kusma ile kendini blli edebilir. Acil tedavi gerektirir. Ayrıca bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen glokomlarda gözde büyüme, sulanma, ışığa karşı hassasiyet izlenir. Glokom nedeniyle gözde oluşan hasar geri döndürülemez. Ancak mevcut olan sağlıklı dokuların korunmasına yönelik tedavi yapılabilir. Bu sebeple de önem taşıyan bu durum mümkün olduğunca erken dönemde tedavi edilmelidir.