Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıÇocukların uyku düzeni anneden etkileniyor!

Çocukların uyku düzeni anneden etkileniyor!

-

Uyku, hem yetişkinlerin hem de çocukların hayatında önemli bir yer tutar. Az uyku ve uyku bozukluğu, çocuklarda zihinsel sağlık, öğrenme, hafıza ve okul başarısını etkileyebilir. Okul çağındaki sağlıklı çocuklarda yapılan bir araştırmada, az uyku süresi ile IQ ölçümlerinde düşük performans alınması arasında ilişkili bulunmuştur.

Çocukların uyku düzeni anneden etkileniyor!

Bilindiği kadarı ile dünyada yetişkin insanların yaklaşık % 30’u uyku bozuklukları yaşamaktadır. Konu ile ilgili yapılan bir başka araştırmada, yaklaşık 191 sağlıklı 7-12 yaş grubu çocuk ve ebeveynlerinin verileri analiz edilmiştir.

Basel Üniversitesi’nden Natalie Urfer-Maurer tarafından yürütülen araştırma sonucuna göre; uykusuzluk sorunu olan annelerin çocukları daha geç yatıyor, daha az uyuyor ve derin uykuda daha az zaman geçiriyor. Bununla birlikte, uyku durumu aynı şartlarda izlenen babaların uyku sorunları ile çocuk uykusu arasında bir ilişki bulunamamıştır.

Araştırmacılar, annenin ve  çocuğunun uykusunun çeşitli mekanizmalar nedeniyle birbirleri ile ilişkili olabileceğini belirtti. Çocukların annesinin uyku düzeninden etkilenmesinin ilk nedeni olarak;anne ile çocuğun günlük hayatta daha fazla vakit geçirdiği için çocukların annenin uyku alışkanlıklarını örnek alabileceği vurgulandı.  İkincisi sebep olarak aile içindeki huzursuzlukların hem ebeveynlerin hem de çocukların uykularını etkileyebileceğine değinildi. Meselâ; Akşam evde çıkan bir tartışmanın tüm ailenin uyku düzenini ve kalitesini bozabileceğine dikkat çekildi.

Uyku konusunda baskıcı yaklaşımların da çocuğun uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceği belirtildi. Çocukların, genetik olarak uyku bozukluğuna yatkınlık yaratan genleri anne- babalarından almış olabilecekleri de olası nedenler arasında sayıldı.

Çocuklara diğer konularda örnek olmak ne kadar önemli ise uyku konusunda da rol model olmak gerekiyor. Evde huzur ortamının oluşturulması da önemli. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında uyku problemlerinin çözümlerinin aileye ve çocuğa göre değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekiyor.

Bu konuda okul çağındaki çocuklarda uyku düzeni için yapılması gerekenlerin anlatıldığı Okul çağındaki çocuklarda uyku düzen için neler yapılabilir? yazısı  ve  Bebeklerde uyku düzeni nasıl sağlanır?  başlıklı yazımız ilginizi çekebilir.

Kaynak:

1- Short sleep duration is associated with poor performance on IQ measures in healthy school-age children. Gruber R1, Laviolette R, Deluca P, Monson E, Cornish K, Carrier J.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20156702

2- The association of mothers’ and fathers’ insomnia symptoms with school-aged children’s sleep assessed by parent report and in-home sleep-electroencephalography. Urfer-Maurer N1, Weidmann R1, Brand S2, Holsboer-Trachsler E3, Grob A1, Weber P4, Lemola S5

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29031758