Ana Sayfa06 -12 ay yemekÇocuklar için balık yemekleri

Çocuklar için balık yemekleri

-

Çocuklar için balık yemekleri onların gelişme çağında ihtiyacı olan ve vücudumuz tarafından üretilmediğinden dışarıdan besin yoluyla alınması gereken omega 3 yağ asitleri içerir. Balık içeriğindeki omega 3 nedeniyle çocukların beyin gelişimi için önemlidir. Omega 3 içeren başka kaynaklarda olmasına karşın en iyi kaynak balıktır. Balık 9 ay sonrası bebeklerin yemek listesine dahil edilebilir ancak alerji yapabileceği için hekiminize danışmanızda fayda var.

Bebekler için balık çorbası 9 ay ve sonrası

Malzemeler

  • 150-200 gr derisiz fileto balık (Biz somon kullandık siz kılçıksız dip balığı olmayan taze bir başka balıkta kullanabilirsiniz)
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 küçük soğan (ince doğranmış)
  • 1 adet patates (ayıklanıp, küçük doğranmış)
  • 1 adet küçük havuç (ayıklanıp, küçük doğranmış)
  • 1 adet kabak (ayıklanıp, küçük doğranmış) mevsimi değilse kullanmayabilirsiniz.
  • Yeteri kadar sıcak su

Hazırlanışı

  • Tencere ocağa koyulur ve içine zeytinyağı eklenir.
  • Soğan veya pırasa tencerede hafif sotelenir ve ardından diğer yıkanıp, soyulup dilimlenmiş sebzeler eklenir. 1-2 dakika tüm sebzeler karıştırılarak pişirildikten sonra üzerini örtecek kadar sıcak su (yaklaşık 3 su bardağı) ilave edilir. 
  • 10 dakika sonra kılçıksız balık tencereye koyulur ve 10 dakika daha pişirilir. Pişen balık çorbadan çıkarılarak didiklenir.
  • O sırada çorba el blenderı (mümkün ise çatal ile ezilerek) daha pürüzsüz hale getirilir. 
  • Son olarak didiklenmiş balık ilave edilir ve bir taşım kaynatılarak servis edilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kış aylarının ve çocukların vazgeçilmezi çorba annelerin hem kolay hazırladığı hem de çocukların kolay içtiği bir yemektir. Sebze ve balık içeren bu besleyici çorba çocukların hem gelişimine hem de sağlığına son derece faydalıdır. Haftada 1-2 defa çocuğunuza balıklı bir çorba sunmanız onun sağlıklı gelişimi için gereken pek çok değerli besini almasını sağlayacaktır. Balığın yağ içeriğinin kalp damar sağlığı açısından faydalı ve gerekli olduğunu bilmekteyiz. Ayrıca Omega 3 yağ asitlerini bolca içermesi nedeniyle, çocukların beyin ve göz gelişimi için de gereklidir.

Bebekler için balık püresi 9 ay sonrası

Malzemeler

  • 2 kibrit kutusu taze somon eti
  • 1 küçük havuç, soyulmuş ve rendelenmiş
  • 1 ince körpe pırasanın beyaz kısmı, küçük doğranmış
  • Yarım su bardağı su

Hazırlanışı

  • Bir tencereye tüm malzemeyi ve suyu koyun. Orta ateşte pişirin.
  • Tüm malzeme piştiğinde biraz soğumaya bırakın. Çatal ile pişen besinleri ezerek püre kıvamına getirin.
  • Buzdolabında 1 gün saklayabilirsiniz. Genellikle yeşil yapraklı sebzeler hariç besinler iki gün buzdolabında saklanabilir ancak bu pürede balık olduğundan taze yedirmeniz daha iyidir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Balık havuç pırasa püresi 9 ay ve sonrası bebekler için uygun bir püre tarifi. Bebeklere balık alerji sebebiyle genellikle 9. aydan itibaren az miktarda denenerek başlanır. Eğer bu  denemeler sürecinde bebeğinizde herhangi bir farklılık görürseniz deride döküntü, kusma,  ishal, mukuslu kaka gibi balık denemeyi bir sonraki aya bırakabilirsiniz.

Çocuklar için balık köftesi 1 yaş ve sonrası

Malzemeler

  • 100 gr. somon balığı
  • 1 büyük boy patates
  • 1 -2 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar veya cheddar peyniri
  • 1 dal taze soğan veya dereotu
  • 2 çorba kaşığı galeta unu
  • 3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı ( Pişirirken gerekli)

Hazırlanışı

  • Patates yıkanır ve suda haşlanır.
  • Haşlanmış patates bir çatal yardımıyla ezilerek püre haline getirilir.
  • Somon, küçük parçalara ayrılır ve bir kâseye koyulur. İnce doğranmış taze soğan, galeta unu, rendelenmiş kaşar peyniri ve ezilmiş patates ilave edilir.
  • Malzeme iyice karışıp hamur kıvamına gelinceye dek el ile yoğurulur.
  • Karışımdan ceviz (biraz daha büyük olabilir) büyüklüğünde parçalar koparılarak köfte şekli verilir. İçinin çabuk pişmesi ve tavadaki yağın yanmaması için köfteyi çok kalın yapmayınız,1 santim kalınlık yeterli olacaktır.
  • Şekil alan köftelerin ön ve arka yüzeyi galeta ununa bulanır.
  • Diğer tarafta, ocak üzerine yanmaz bir tava yerleştirilir ve içine sızma zeytinyağı koyulur. Galeta ununa bulanmış köftelerin ön ve arkası altın sarısı rengi alana dek pişirilir. Yakmamaya özen gösteriniz.

Not:Eğer somonu, köfte yapmadan önce 1 parmak suyun içerisinde ön ve arka yüzeyini çevirerek 5-10 dakika haşlar daha sonra diğer malzemelerle karıştırırsanız tavada pişirme aşamasında içinin pişmesi için fazla zaman kaybetmemiş olursunuz.

Çocuklar için balık şiş 1 yaş ve sonrası

Balık şiş 1 yaş ve sonrası çocuklar için
Balık şiş 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

  • Yarım kilo somon(şişe geçirilmek üzere eşit parçalara bölünmüş)
  • 1 adet kapya biber, şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış
  • 5-6 adet kabuğu soyulup, sapı çıkartılmış kültür mantarı
  • 1 adet dolmalık biber şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış

Sosu için:

  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • ½ rendelenmiş kuru soğan (isteğe bağlı)
  • 1 cay kaşığı tatlı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik ya da 1 cay kaşığı kuru kekik
  • 1 adet kuru defne yaprağı (elinizle küçük parçalara ayırın)

Hazırlanışı

  • Sos malzemeleri derin bir kapta karıştırılır.
  • Eşit parçaya bölünmüş ve yıkanıp süzülmüş somon eklenerek, en az 1 saat sosta, buzdolabında bekletilir. (Buzdolabı ısısı 4 derece altı olarak düşünülmüştür)
  • Sosta dinlenmiş balıklar, doğranıp hazırlanmış biberler, mantar şişlere dizilir. Dizme işlemi mantar veya biber ile başlayıp bitirilir.
  • Dizme işlemi bittikten sonra hazırlanan şişler fırın kabına ya da tepsisine dizilip üzerine sosu dökülür.
  • Önceden 180 derece ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirilip servis edilir. Pişirme süresi balığın parça kalınlığına göre değişebilir.

Çocuklar için balıklı tarifler makarnasız olmaz

Balıklı makarna 1 yaş sonrası

Malzemeler

  • 1 adet balık fileto ( dip balığı olmayan bir balık hamsi, somon, barbunya vb önerilir)
  • Yarım paket makarna
  • 4 büyük boy domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

  • Bir tencere içerisinde, yaklaşık 6 bardak su ile bir paket makarna haşlanır.
  • Ayrı bir tavaya zeytinyağı koyulur, içerisine küp küp doğranmış domates, ince doğranmış sarımsak ilave edilerek 15 dakika kadar pişirilir.
  • Kılçıkları ayıklanmış balık çocuğunuzun yiyebileceği büyüklükte parçalara ayrılır ve tavadaki domates sosun içerisine ilave edilir. Kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Haşlanmış olan makarnaya tereyağı eklenerek iyice karıştırılır.
  • Balık ve makarnayı ister birbirine karıştırarak isterseniz ayrı ayrı servis edebilirsiniz.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Balığın en büyük özelliği kalp hastalıklarından korunmada düşük kolesterolü ile yardımcı olmasıdır. Levrek balığı vücudun sağlıklı yapısını korumak ve bağışıklık sistemlerini arttırmak için, ayrıca vücudun serbest radikallerin oluşturduğu hasarlara karşı mücadele edebilmesi için ihtiyaç duyduğu A vitamini ve D vitamin açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Fesleğenli balıklı makarna 1 yaş sonrası sağlıklı, herhangi bir besin protein alerjisi olmayan çocuklar için uygundur.

Makarna A, B1, B2 vitaminleri yönünden zengin bir gıdadır. Makarnadaki yağ ve sodyum oranı çok düşüktür ve kolesterol riski de bulunmaz. Kompleks karbonhidratlar grubunda yer alan makarna, metabolizmada çabucak parçalanarak, hemen enerjiye dönüşür. Bu nedenle kolay hazmedilir. Sağlıklı besinler, sağlıklı nesiller.

Fırında hamsi 2 yaş sonrası

Fırında hamsi 2 yaş sonrası
Fırında hamsi 2 yaş sonrası

Malzemeler

  • 500 gr. Hamsi (kılçıkları çıkarılarak temizlenmiş, yıkanıp süzülmüş)
  • 2 adet orta boy patates (Haşlanıp ayıklanmış,ezilmiş)
  • 4 çorba kaşığı kaşar peynir rendelenmiş
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Patatesi haşlayıp ayıkladıktan sonra,karıştırma kabına alın. İçine, süt ve peynir ilave ederek püre haline getirin.
  • Porsiyonlarınızı küçük güveçlerde bir kişilik veya orta boy bir yuvarlak fırın kabında yapabilirsiniz. Fırın kabını kabın büyüklüğüne göre yağlayın, hamsilerin yarısını dibine dizin.
  • Patates püresini ekleyip,kalan hamsiler ile üzerini kaplayın ve kalan yağı üzerine gezdirin.
    180 dereceye ısıtılmış fırında 18-20 dk kadar fırınlayın.

Yaratıcı öneri

Patates püresine sotelenmiş ince doğranmış pırasa ekleyebilirsiniz.
Patatese eklediğiniz süte maydanoz veya dereotu ekleyip robottan geçirerek yeşile dönük bir püre elde edebilirsiniz.

Somonlu sandviç 2 yaş sonrası

Malzemeler

  • 200 gr somon derisiz, kılçıksız somon
  • 1/2 olgun avokado
  • 2 çorba kaşığı labne peyniri
  • 1 tatlı kaşığı ince kıyım dereotu
  • 6 -7 adet kornişon turşu küp küp doğranmış
  • 1 kaç damla limon suyu
  • 1 kaç damla zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Somonu 15-18 dakika buharda pişin kadar. Soğumaya bırakın.
  • Avokadoyu soyup, karıştırma kabına alın.Limon, zeytinyağı ( Büyükler için kara biber) ekleyerek ezin.
  • Didiklediğiniz somonu ekleyin. Diğer tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırın. İster tam buğdaylı ekmeklerle sandviç yapın. İsterseniz minik kanepeler hazırlayın.

NOT: 1-2 yaş grubu için bu yemekleri hazırlarken karabiber, hardal kullanmayabilirsiniz. Küçük çocuklar için bu tip çeşnilere ihtiyaç yoktur. Beslenmelerinde yeri de yoktur.

Hamsi buğulama 9 ay sonrası

Hamsi buğulama 9 ay ve sonrası çocuklar için

Malzemeler

  • Yarım kg. hamsi
  • 2 orta boy patates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3-5 dal maydanoz
  • 1 limon
  • 2 defne yaprağı
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 domates

Hazırlanışı

  • Patatesler soyulur ve halka halka kesilerek yağlanmış fırın kabının zeminine dizilir.
  • Üzerine ayıklanmış yıkanmış hamsi, halka doğranmış soğan, domates,  halka kesilmiş limon, defne yaprağı dizilir.
  • 2 çay bardağı kadar su gezdirilir.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.

Not: Hamsi buğulama yemeğini küçük çocuklara yedirmeden önce el ile lokmada kılçık olmadığını iyice kontrol ederek sadece et kısmından yediriniz. Küçük çocuklar için kılçığı kolay temizlenebilen balıklar tercih edebilirsiniz.