Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiÇocuğunuz internette cinsel içerikli videolar mı izliyor?

Çocuğunuz internette cinsel içerikli videolar mı izliyor?

-

Öncelikle “cinselliğin” ya da “cinsel içerik” konularının tanımına bakmak gerekir. Cinsellik, kişinin fiziksel yapısını, kendisi ile ilgili olan yargılarını, seçimlerini, diğerleri ile ilgili olarak neler düşündüğünü ve tüm bunların yaşadığı çevre içerisinde ne anlama geldiğini kapsamaktadır. Yani, cinsellik kişinin kadın ya da erkek olmasından ve seksten daha çok şeyi ifade eder. Dolayısıyla çocuklar bedenlerini öğrenmeye ve tanımaya başladıkları andan itibaren aslında cinsel konuları merak etmeye başlamış oluyorlar. Büyüdükçe her yaşta, gelişimine göre merak ettiği ve öğrenmesi gereken bilgiler değişiyor. 2- 6 yaş arası çocuğun cinsel konuları ve merakı başka, okul çocuğunun farklı ve ergenin başka olacaktır.

Ebeveyn çocuğunun cinsel içerikli video seyrettiğini fark ederse nasıl davranmalı?

Çocuk derken hangi yaştan bahsettiğimiz önemli. Diğer yandan izlediği videonun nasıl bir video olduğu da önemli. Çünkü, bazı yaşlar ve aileler için öpüşme olan bir video da cinsel içeriklidir ve çocuğun yaşına göre anlaşılmaz olabilir.

Okul öncesi dönem çocukları, televizyon programları ya da internette gördükleri cinselliğe ilişkin görüntülerden etkilenirler. Bu yaşta çocukların hayal güçleri geniştir ve hayalle gerçeği ayırt etmede zorluk çekerler. Bu nedenle gördükleri şeyleri taklit ederler. Onlara benzemeye çalışırlar. Onların yalnız başına elektronik ulaşımını engellemek ilk adım, engelleyememiş ve görmüşse ilk önce ne anladığını ve düşündüğünü öğrenmek gerekir. Yeniden izlemesini engellemenin yanı sıra, çocuğun anladığı kadarını yaşına uygun açıklamak uygun olur. Çocukların yaş dönemine uygun olmayan cinsel içerikli bilgiler, her zaman çocukların kafasını karıştırır. Çünkü çocuk hazır olmadığı bir bilgiye maruz kalmıştır.

Bu yüzden de öncelikli olarak yapılması gereken paniğe kapılmayarak onun endişesini arttırmadan, çocuğun akıl karışıklığını gidermeye çalışmaktır. “Çok korkmuşsun ve aklın karışmış” diyerek söze başlayıp, gelişimsel olarak açıklayabileceğiniz ölçüde cinsel gelişime ilişkin bilgi vermek, çocuğun sorularının ötesine geçmemek önemlidir. Eğer siz bu durumu endişe ile karşılayarak telaşlanırsanız, çocuğunuzun da pişmanlık, korku ve panik hissi güçlenecektir. Sakin bir şekilde, gerekli açıklamaları yapmanız izlenecek en doğru yoldur.

Okul dönemi: TV ve internette gördüğü cinselliğe ya da kötü alışkanlıklara ilişkin grupların yaptıklarını benimser. Yaşlarının üstünde, öğrenmedikleri ya da öğrenmeleri için erken olan bilgiler ve görüntüler yanlış düşüncelere neden olabilir. Bu durum aynı zamanda korku da yaratabilir. Tüm bu nedenlerle çocukların izledikleri oyunlar ve internette neler yaptıkları izlenmeli ve kontrol edilmelidir. Gözden kaçan yanlış bilgileri düzeltmek, doğruyu anlatmak gerekir.

Ergenlik dönemi, erişkin otoritesinin önemsenmediği ve reddedildiği bir dönemdir. Bu nedenle ailelerin seyredilenleri ve internetteki gezintileri takip etmeleri zorlaşır. Gençlik, riskli davranışların ilginç geldiği bir dönem olduğu için, cazip bir biçimde sunulan riskli davranışlar, dönem özelliği olarak verilirse, genç tarafından kolayca benimsenir. Aşırı cinsellik öğeleri taşıyan filmler, oyunlar, algılarını ve sağlıklı gelişimini etkiler. Duyguları çok çabuk değiştiği için etkilenmesi yoğun olabilir.