Çilekli muhallebi 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Çilek yaz aylarının oldukça tatlı ve sulu bir meyvesidir. Çocuklar da genellikle çilekli muhallebi, puding gibi atıştırmalık ara öğünleri severler. Bu güzel meyve kırmızı görüntüsü, mis kokusu ile oldukça cezbedicidir.

Çilek yetişirken ilk önce beyaz renktedir. Ne zaman ki üzerindeki tohumları doğaya yayılabilecek olgunluğa ulaşır o zaman bitki meyvesinin rengini kırmızıya dönüştürür. Aslında beyaz renkli ile kırmızı olgunlaşmış çilek arasında kimyasal tat yoğunluğu olarak bir fark yoktur. Ancak çilek meyvesi olgunlaşmasına yakın rengini kırmızıya çevirir ve hoş bir koku yaymaya başlar. Bu doğada yaşayan canlılar için “benim tohumlarım olgunlaştı, artık beni yiyebilirsin” mesajıdır. Çünkü olgun çileğin üzerindeki tohumlar onu yiyen canlının dışkısı ile geniş bir alana yayılacak ve bitki oralarda da üreme şansı yakalayacaktır. Bitki tohumları tekrar yeni çilekler verebilecek olgunluğa gelmeden kızarmaz ve çilek kokusu yaymaz. Kızarıp mis gibi koktuğunda onu yiyecek canlıların da dikkatini kendisine çeker. Bu arada olgun çileği yerken burnumuza gelen yoğun koku sayesinde biz çileği yerken daha tatlı olarak algılarız. Aslında çileğin tadı olgunlaştığında daha tatlı değildir. Kokusu ve rengi onu daha tatlı algılamamızı sağlar. Doğanın çilek döngüsünden bu kadar söz ettikten sonra çilekli puding tarifi için malzemelere göz atabiliriz.

Çilekli muhallebi 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Çilekli muhallebi

Malzemeler

250 gr çilek yıkanmış küçük doğranmış
1/2 litre süt
2 çorba kaşığı buğday nişastası
3 çorba kaşığı şeker ( Şekersiz de yapabilirsiniz ancak tadı ekşimsi olacaktır. İsterseniz piştikten sonra ocaktan aldığınızda içine 2 çorba kaşığı üzüm pekmezi ilave ederek karıştırabilir hemen kâselere koyabilirsiniz)
1 paket vanilya

Hazırlanışı

1 kase süt ile nişastayı ezin. Kalan süte çilekleri ekleyip el blendırı ile karıştırarak çilekli süt elde edin. Şeker ve vanilyayı ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya yakın nişastayı ekleyin. Kaynadıktan sonra 8-10 dakika karıştırarak pişirin ve servis kaselerine alıp soğumaya bırakın. Kabuklanıp oda sıcaklığına ulaşınca buzdolabına kaldırarak soğutun. Servis ederken çilek dilimleri ile süsleyerek servis edin.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ ın notu:

Sanırım çilek sevmeyen hele hele çilekli muhallebi sevmeyen çocuk yoktur. Çilek, portakal kadar C vitamini içerir. Genel olarak meyveler 4-6. aydan sonra azar azar başlanır. başlangıçta elma, armut gibi daha az alerji potansiyeli taşıyan meyveler bebeklere birer ikişer kaşık arttırılarak yedirilir. meyveler iyi birer lif kaynağı olmasının yanı sıra lifleri sebzelere oranla daha kolay sindirilen gıdalardır. Çilek gibi alerji yapma ihtimali yüksek olan meyveler ise genellikle 1 yaşından sonra az miktarda denetilerek başlanır. Çilek ve frambuaz bebeklere önerilmez. Eğer çocuğunuz meyveyi yedikten sonra pişik veya ishal gelişir ise meyve miktarı azaltılmalı ya da yedirilmemelidir. Birkaç ay sonra tekrar yedirmeyi deneyebilirsiniz.

Bebekler için bu kadar uyarı yaptık ancak içinde hem süt, hem çilek olan bu güzel çilekli muhallebiyi daha büyük yaşta ve alerjisi olmayan çocuklar bayılarak yiyecektir. Sunum yaparken yanında gerçek meyveleri de sunmayı unutmayın çünkü çilek gibi bol miktarda C vitamini içeren meyveler kesildiği ya da pişirildiğinde vitamin değerleri oldukça düşer. kesilen meyveleri de fazla bekletmeden yemek gerekir.

 

Tarif: Şef Ayşe Dinler

Reklam
Ailelerin ve uzmanların tercih ettiği yayın. Anne bebek çocuk sağlığı, gelişimi ve beslenmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.