Ana SayfaAileBurun estetiği hakkında bilmeniz gerekenler

Burun estetiği hakkında bilmeniz gerekenler

-

Burun estetiği en sık yapılan ameliyatlardan biri. Burun, yüzde görünür bir organ olduğundan buradaki şekil bozuklukları bireylerin psikolojisini etkileyebiliyor. Şekil bozukluğuna bağlı öz güven problemleri yaşanabilirken burnun içinde yapısal bozukluklar nefes almada sorunlar doğurabiliyor. Bu gibi durumlarda ise cerrahi müdahale ile hasta hem güzel bir buruna hem de sağlığına kavuşabiliyor.

Burun estetiği hakkında bilmeniz gerekenler

Türkiye, estetik operasyonların fazla yapıldığı ülkeler arasında Avrupa’da ilk 5’te yer alıyor. Bu talebin yüzde 9,5’luk kısmını ise burun estetiği (Rinoplasti) yaptırmak isteyenler oluşturuyor. “Burun ameliyatına yaklaşım bütünsel olmalıdır. Dış görünüm düzeltilirken burunun iç sağlığını da göz önüne alarak düzeltilmesi gerekmektedir. Bu ameliyata Fonksiyonel Rinoplasti diyebiliriz.” diyen KBB Baş Boyun Cerahisi Uzmanı Dr. Önder Doğan Rinoplasti hakkında bilgiler verdi.

Rinoplasti (Burun estetiği) nedir, neden yapılır?

Estetik amaçlı rinoplasti burun şekliyle ilgili rahatsızlık duyanların sıkça talep ettikleri cerrahi bir yöntem. Ayrıca anatomik olarak burundan ve bir eğrilikten kaynaklanan durumlarda nefes almada zorluk yaşanıyorsa bunlar da ameliyat için geçerli sebeplerdir.

Rinoplasti nasıl yapılıyor?

Rinoplasti burun içinden yapılan kesilerle (kapalı) veya burun deliklerinin ortasında bulunan deriye yapılan küçük bir kesiyle başlanarak yapılır. Tercih edilecek teknik tamamen hastanın durumuna ve cerrahın tercih ve deneyimlerine göre değişir.

Burun estetiği ameliyatı ne kadar sürüyor?

Burun ameliyatı yaklaşık 1,5 ile 3 saat arasında sürebilir. Bu, cerrahtan cerraha ve işlemden işleme değişmekle beraber, tahmini değerlerdir. Genellikle estetik kapalı burun ameliyatı 1-2 sat sürer. Açık yapılan nefes alma problemi olan ve önceden ameliyat edilmiş hastaların ameliyatları 3 saate kadar uzayabilir. Ancak bir ortalama verilirse 1,5 ile 3 saat arası uygun olur sanırım.

Hastanede kalınıyor mu?

Genel anesteziyle yapılan ameliyatlarda genellikle hastanın 1 gece hastanede yatması uygundur.

Ameliyat sonrası ağrı veya morarma olur mu?

Genelde hastalar ağrıdan pek şikayetçi olmuyorlar ama ne yazık ki ağrı her ameliyatta yaşanabilecek bir durumdur. Morarma ise çok sık olmasa da oluyor. Kemiklere müdahele edildiğinde yaşanabilen bu durum genellikle 10-15 günde uygun tedbirlerle geçmektedir.

Buruna tampon veya kalıp takılıyor mu?

Günümüzde artık hasta konforu sağlayan kolay kullanılan tamponlar kullanılmaktadır.

Burnun tam şekline oturması ne kadar sürüyor?

Burnun tam şekil alması en erken 6 ayı bulmaktadır.

Revizyon denilen 2. bir ameliyat gerekirse ne zaman yapılmalı?

Burnun ameliyat sonrası şekil alması ve ödemlerin geçmesi en az 6 ay sürer demiştik. Bu nedenle revizyon cerrahisi acil olmadıkça en erken 6 ay ama daha iyisi 1 yıldan sonra yapılmalıdır.

Yurt dışından birçok hasta neden Türkiye’yi seçiyor?

Bunun en büyük nedeni ülkemiz cerrahlarının gerçekten çok iyi olmaları. İkinci bir neden de ülkemizdeki ücretlerin oldukça makul olması. Ayrıca hekim-hasta ilişkilerinde bizim hekimlerimizin samimiyet ve yardımcı olma isteklerini çoğu ülkede bulmak kolay değil.