Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekBuğday ruşeymi ile yapılan atıştırmalık tarifi 2 yaş sonrası için

Buğday ruşeymi ile yapılan atıştırmalık tarifi 2 yaş sonrası için

-

Buğday ruşeymi ile yapılan atıştırmalık tarifi 2 yaş sonrası için

Buğday ruşeymi ile yapılan atıştırmalık

Malzemeler

1 adet muz
7-8 çorba kaşığı buğday ruşeymi
Böğürtlen

Hazırlanışı

Muz ezildikten sonra buğday ruşeymi ve böğürtlen ile karıştırılır. Top haline getirilir. Soğutulur, afiyetle yenir.

Tarif: Tuğba Esentepe

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Ruşeym son yıllarda gündeme gelen ve kıymeti anlaşılan bir gıda. Halen daha buğday ruşeymi nedir diye sorsak çoğu kişi bilmez. Buğdayın ruşeymi yani bazı kaynaklarda buğday embriyosu olarak yer alan kısmı, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan bölümüdür. Buğday ruşeymi çok miktarda buğdaydan az miktarda elde edilebilen bir üründür. Buğday işlenerek una dönüştürülürken ruşeyminden ayrılır. Oysa ruşeym kısmı folik asit ve vitamin zenginidir. Doymamış yağ, karbonhidrat , bitkisel protein, az miktarda şeker ve bolca lif içerir. Buğday ruşeymi bazı insanlarda hafif yan etkilere neden olabilir. Bunlar ishal, mide bulantısı, gaz ve baş dönmesidir.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) (1) , buğday ruşeymi hakkında kollesterolü düşürme konusunda yeterli kanıt bulunmadığını belirtir. Bununla birlikte, erken yaşlanmaya karşı koruyucu, kan basıncını (tansiyon) düzenleyici, beyin işlevlerine ve sindirime yardımcı olabileceği yönündeki iddiaları destekleyecek yeterli delil olmadığını da belirtir. Buğday ruşeymi menopozdaki kadınlarda kalp sağlığını korumak için de kullanılır. Bazı araştırmalar (2 ve 3) buğday ruşeyminin menopoz semptomlarını tedavi etmede yardımcı olabileceğini düşündürmektedir, ancak araştırma kesin değildir.

Gluten intoleransı olan veya gluten alerjisi olan kişiler, gluten içerdiğinden yememelidir. Düüşük karbonhidratlı beslenen kişiler için de uygun değildir. Zira bir fincan buğday ruşeymi yaklaşık 60 gram karbonhidrat içerir.

Tarifte yer alan muz ve antioksidan zengini böğürtlen ile karışımı sonucu sağlıklı bir atıştırmalık elde edilmiş olur. İshal olan çocuklarda ruşeym ishali artırabileceğinden kullanılmamalıdır. Sağlıklı bir rahatsızlığı ya da alerjisi olmayan çocuklar için ara sıra yapılabilir.

Kaynakça:

1- http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1762.pdf

2- http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2004-1148

3-http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2004-1148