Londra Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmaya göre boşanma, ergenleri çocuklardan daha fazla etkiliyor. İngiltere’de yaklaşık 6.000 çocuğun verilerinin değerlendirildiği araştırmada, yedi ila 14 yaşları arasında ebeveynleri boşanmış çocukların boşanmamış olanlara nazaran duygusal sorun yaşama olasılıklarının daha fazla olduğunu gösteriyor. Ancak yedi yaşın altındaki çocuklar açısından bu durumun bir fark yaratmadığı görüldü. Araştırma sonucu “Çocukların uğruna” boşanmaktan kaçınan anne ve babaların bu durumu ertelerken çocuklarının yaşına dikkat etmeleri gerektiğini bir defa daha göstermiş oldu. Peki boşanırken çocuk için en uygun yaş kaçtır?
Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, düşük ruh hâli ve endişe duyguları gibi duygusal problemleri ve itaatsizlik gibi davranışsal sorunları olan 3, 5, 7, 11 ve 14 yaşlarındaki çocukların ruh sağlığı raporlarını inceledi. Sonuçlar boşanmanın ergenlere küçük çocuklardan daha fazla zarar verdiğini göstermiştir. Bilim insanları bunun sebebini ergenlerin sosyal açıdan daha duyarlı olmasıyla ile ilişkilendiriyorlar. Ayrıca hem erkekler hem de kızlar için artan duygusal problemler fark eden uzmanlar bu problemlerin özellikle erkeklerde daha ciddi davranışsal sorunlara yol açtığını belirtiyor.
Çalışma aynı zamanda, ailenin bölünmesinden sonra, geçmişinde özel nörogelişimsel sorunları olan çocukların zihinsel sağlık sorunları yaşama ihtimalinin de olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar boşanma ve çocuk konusunda ne diyor?
Öte yandan Queensland Üniversitesi, Klinik Psikoloji Profesörü Kim Halford bir yazısında “Ayrılmış ebeveynlerin çocuklarının hayatını etkileyebilen uzun vadeli sorunları olabilir. Ancak, ayrılan ebeveynlerin çocuklarının karşılaştığı bu sorunların çoğu ebeveynler arasındaki çekişmeden kaynaklanmaktadır. Soruna sebep olan genellikle ayrılığın kendisi değildir. Ebeveynlerin ayrılmasından hemen önce ve sonra, çocuklar üzülürler. Ancak çoğu çocuk için ayrılmanın etkisi sonraki bir iki yıl içinde iyileşmeye başlar. Araştırmalar pek çok çocuğun uzun vadede bu duruma oldukça iyi uyum sağladığını göstermektedir. Ayrılma sonrası çocuğun psikolojik dengesinin en önemli belirleyicisi ayrılan ebeveynler arasındaki çatışmadır. Ebeveyn çatışması şiddetli olduğu (sözlü taciz veya fiziksel şiddet gibi), durumlarda çocuklar için kötü ve uzun vadeli olumsuz sonuçlar doğabilmektedir. Bu tip davranışlar boşanmamış ebeveynlerin çocuklarında da davranım problemleri ile ilişkilidir.
Genellikle ayrılan ebeveynlerin çocukları, ayrılmamış ailelerde yaşayan çocuklara nazaran biraz daha hassas durumdadır. Meselâ; Ebeveynleri boşanmış çocuklar eğitim hayatında daha sık düşük not getirebilir. Biraz daha fazla davranış problemi yaşayabilirler ya da biraz daha fazla endişe ve depresyon sıkıntısı yaşayabilirler.” diye belirtmiştir.
Bu sebeplerle aileler boşanma kararını çocuğun durumunu göz önüne alarak vermeliler. Ebeveynler eğer bu konuda kendilerini yeterli hissetmiyorlarsa profesyonel bir destek almalarında fayda vardır.
Bu konudaki uzman görüşünü ve alınması gereken tedbirleri “Boşanma ve çocuk” başlıklı yazıda okuyabilirsiniz.