Ana SayfaBebek BakımıBiberon çeşitleri nelerdir? Hangisi bebeğiniz için daha uygun?

Biberon çeşitleri nelerdir? Hangisi bebeğiniz için daha uygun?

-

Bebeğinizi büyütürken ihtiyaç duyacağınız şeylerden biri de biberondur. Bebeğiniz yalnızca anne sütü ile beslense bile ondan uzakta kalmak zorunda olduğunuzda biberona ihtiyacınız olacaktır. Beslenmesi için eşinizden yardım almak durumunda kalabilirsiniz. Yani biberon bir zorunluluktur. Ancak piyasada o kadar çok biberon çeşidi var ki doğru biberonu seçip seçmediğinizden emin olmanız gerekir. Biberon seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var. Bu nedenle biberon satın almadan önce bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Biberon çeşitleri

Biberonlar farklı malzemelerden yapılır. Plastik, silikon, cam ve paslanmaz çelik. Farklı seçeneklere bakarken, seçtiğiniz markanın ve şişelerin güvenli olduğundan ve potansiyel olarak zararlı maddeler ve zehirli kimyasallar içermediğinden emin olun. Örneğin, BPA (bisfenol A), ftalatlar vb. içerip içermediğine dikkat edin.

Plastik biberonlar

Pek çok biberon plastikten ( Polipropilen) yapılır. Polipropilen, çok geniş kullanım alanı olan termoplastik bir polimerdir. Çok fazla tercih edilen biberon çeşitleridir. Hafiftirler ve kolay kırılmazlar. Ayrıca fiyat olarak da ucuzdurlar. Ancak plastik biberonları düzenli kullanmayı planlıyorsanız zamanla değiştirmeniz gerekecektir. Plastik yıprandıkça içindeki gıdaya mikroplastik geçişine neden olabilir. Satın alırken toksik maddeler (BPA gibi) içermediğinden de emin olunmalıdır.

Cam biberonlar

Cam şişeler ebeveynlerin içinin rahat olmasını sağlar. Çünkü cam, doğal olarak zehirli kimyasallar içermez, doğal malzemelerden yapılmıştır ve bulaşık makinesinde yıkanabilir. Plastik şişeler gibi çabuk çizilmezler. Sterilize etmek için yıkarken veya kaynatırken yüksek sıcaklıklara dayanabilirler. Cam, doğrudan buzdolabında saklanabilir, hızlı sıcaklık değişimlerini de kaldırabilir. Diğer bir artısı da camın anne sütüne veya içindeki mamaya kirletici maddeler bulaştırmamasıdır. Ebeveynler bu cam şişeleri çok fazla tercih eder. Kırılmadıkça nadiren değiştirilir ve yıllarca dayanır. Cam biberonlar dayanıklı ve sağlam olmalarına rağmen ağır ve kırılabilir. Daha iyi bir tutuş ve kırılmaya karşı koruma için koruyucu silikon kılıflar satın alabilirsiniz.

Silikon biberonlar

Bu şişeler, hafif olmaları, kırılmaz olmaları ve esnek olmaları ve daha “doğal” hissettirmeleri nedeniyle son dönemde oldukça popüler hale geldi. Gıda sınıfı %100 silikondan üretilirler . BPA, PVC ve Ftalat içermez olarak pazarlanmaktadır. Cam kadar ağır veya kırılabilir değiller; ancak plastik kadar gözenekli ve lekelenmeye eğilimli de değildirler. Genellikle cam biberonlardan daha uygun fiyata bulabilirsiniz. Silikon biberonlar uzun süre ambalaj içerisinde kapalı halde beklerse havasızlık kaynaklı koku oluşumları meydana gelebilir. Temizliği yapıldığında bu koku geçer.

Antikolik biberonlar

Bunlar malzeme olarak değil hava geçirgenliği ve mama akıtma miktarı olarak diğerlerinden farklıdır. Bebeğin mama emerken hava yutmasını engellemeye yönelik üretilirler. Kolik sancılarını engellemeye yönelik tasarlanmışlardır. Bu konuda ne derece etkili oldukları bebekten bebeğe değişse de kolik bebekler için genellikle önerilmektedir. Malzemeleri cam, plastik vb. olabilir.

Biberon ne zaman değiştirilmeli?

Sızıntı, çatlak, çizik, renk değişikliği, bulanık görüntü gibi rahatsız edici durumlar varsa biberon değiştirilmeli. Ayrıca bir süre sonra biberon koku yapabilir. Kötü koku olup olmadığını kontrol edin.

Biberonun şişe şeklinin önemi

Biberonlara baktığınızda, çeşitli şekillerde olduğunu fark edeceksiniz. Peki bu şekiller ne ifade ediyor?

Standart: Uzun, dar ve düz biberonlar.
Geniş: Daha kısa ve geniş biberonlardır. Bunlar ayrıca memeyi taklit edecek şekilde kısa ve geniş meme uçları ile tasarlanmıştır. Geniş biberonların temizlenmesi daha kolaydır ve bebeğinizin daha erken tutmasını sağlayabilir.
Açılı: Bu şişelerin boyunları bükük gibidir. Bu nedenle süt, şişenin altında toplanır. Bu, bebeğinizin hava yutmasını engelleyebilir. Bu şeklin dezavantajı, temizlenmesinin daha zor olabilmesidir.
Göğüs: Göğüs ve biberon arasında yumuşak geçişlerin olması için ve biberona teşvik etmek için tasarlanmışlardır.

Biberon şişe boyutu

Boyut olarak, biberonlar küçük (yaklaşık 4-5 ons) ve büyük (yaklaşık 8-9 ons) boyutlarındadır. Küçük boyutlar, bebeklerin beslenme bebeklerin başlarda ilk birkaç ay kullanmasına uygundur. Ancak bebekler büyüdükçe daha fazla yiyecektir. Bu nedenle daha büyük biberon ihtiyacı doğacaktır.

Biberon ucu malzemesi

Genel olarak, şişe emzikleri lateks ve silikondan yapılır. Ancak bazı markaların doğal kauçuktan üretimleri de mevcut.

Lateks: Lateks emzikler, silikon emziklere göre daha yumuşak, ucuz ve daha esnektir. Çok dayanıklı değillerdir. Hızlı bir şekilde yıpranabilirler. Ayrıca nitrozamin adı verilen ve kanserojenleri de sızdırabilirler. Dikkat edilmesi gereken başka bir şey de bazı bebeklerin latekse alerjisi olup olmadığıdır.

Silikon: Silikon emzikler, gıda sınıfı ya da tıbbi sınıf silikondan yapılır. Lateks emziklere göre daha sıkıdırlar. Ayrıca latekse göre daha dayanıklıdırlar. Ayrıca toksin içermezler.

Doğal Kauçuk: Doğal kauçuk emzikler toksik değildir. Yumuşak ve esnektir. Hangi biberonu satın alırsanız alın, zamanla değiştirilmeleri gerekecektir.

Göğüs ucu şekilleri

Meme ucunun çoğu şekli üç kategoriden birine girer:
Geleneksel: Uzun ve ince meme uçları.
Geniş: Göğüs şeklini andıracak şekilde yapılmış kısa ve geniş meme uçları. Emzirilen bebekler bu meme uçlarını daha kolay kabul edebilirler.
Ortodontik: Bunlar, bebeğinizin damak ve diş etlerinin şekline uyacak şekilde tasarlanmıştır, sağlıklı ağız gelişimi ve sindirimi destekler. Meme uçlarının bir tarafı düz görünür ve bunun bir insan memesini emmeyi taklit ettiği söylenir.

Biberon ucu seviyeleri

Biberon emzikleri üç farklı seviyede gelir: Seviye 1 (yavaş), seviye 2 (orta) ve seviye 3 (hızlı). Hatta bazı şişeler prematüre emzik sunar. Seviye, farklı akış hızlarına karşılık gelir. Bu da bebeğinizin sütü biberondan ne kadar hızlı çıkarabileceği anlamına gelir.
Tipik olarak, sağlıklı yeni doğan bebekler, seviye 1 meme başı olan yavaş bir akışla başlar ve büyüdükçe yukarı doğru ilerler ve daha hızlı bir akışla başa çıkabilirler. Özellikle bebeğinizi emzirmeyi ve biberonla beslemeyi planlıyorsanız, bebeğiniz için doğru seviyede meme ucuna sahip olmanız çok önemlidir. Her ikisini de yapmayı planlıyorsanız, daha yavaş akışla gitmeniz önerilir. Sütün biberondan akmasının hızlı olmasınız istemezsiniz. Çünkü bu bebeğinizin fazla yemesine ve kusmasına neden olabilir.

Hava geçişi

Bazı biberonların sahip olduğu harika bir özellik… Bebeklerde kolik , gaz ve huysuzluğun azaltılmasına yardımcı olabilen özel havalandırmadır. Bazen havalandırmalı şişeler ek parçalar gerektirir, bu da yıkamak, sterilize etmek ve birleştirmek için ek işler anlamına gelir. Bazen havalandırmayı şişede bulabilirsiniz. Bu delikler, bebeklerin yuttuğu hava miktarını sınırlamaya yardımcı olarak gazı ve tükürmeyi azaltır.

Biberonun temizliği

Bebeğinizi biberonla beslemeyi planlıyorsanız, çok fazla biberon yıkayacaksınız. Bu, ebeveynlerin en az sevdiği işlerden biri olabilir. Bu yüzden şişenin kaç parçası olduğunu bir düşünün. Ayrıca, şişeleri temizlemek için bir şişe fırçasına ihtiyacınız olup olmadığını ve her bir parçayı temizlemenin ne kadar kolay olduğunu göz önünde bulundurun.

Sağma makineniz ile uyumluluğu

Sağma, rutininizin bir parçasıysa doğrudan bebeğinizin biberonlarına pompalamak işinizi kolaylaştırabilir. Bazı biberonlar doğrudan pompanıza takılabilir ve sütünüzü doğrudan biberona alabilmenizi sağlar. Bu nedenle bazı biberonlarda adaptör bulunur. Özellikle düzenli olarak sağıyorsanız, buzdolabında saklamayı düşünüyorsanız, üzerine bir emzik koymanız yeterli olacaktır.