Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiBeynimiz nasıl hızlı karar veriyor?

Beynimiz nasıl hızlı karar veriyor?

-

İnsan beyni vücudumuzun çalışması, sağlığı, sosyal ilişkilerimiz, açlığımız, susamamız, görmemiz, duymamız, hislerimiz, kararlarımız ve daha binlerce şeyi idare eder. Peki beynimiz nasıl karar verir?

Bazen hangi renk kıyafet alacağımıza karar vermek zor olabilir. Bazen de karşıdan karşıya geçerken bir araba geliyorsa aniden durmak gibi hızlı kararlar veririz. Beynimizin iki düşünme şekli vardır: yavaş düşünme ve hızlı düşünme . Ev ödevimiz gibi zor bir şey yapmamız gerektiğinde yavaş düşünürüz. Beynimiz yavaş karar verdiğinde, mantıklı düşünmemize ve en iyi yanıtları bulmamıza yardımcı olur. 

Beynimizin karar vermesinin diğer yolu da hızlı düşünmektir.  Beynimiz düşünmeden bir görevi yerine getirdiğimizde onu hızlı kullanırız, örneğin bize doğru atılan bir taşın önünden kaçtığımızda, bir araba geldiğinde aniden durduğumuzda hızlı düşünürüz.

Daha da ilginç olan şey, hızlı veya yavaş beynimizin bu iki özelliği birlikte çalışır. Gitar çalmak gibi yeni bir iş öğrendiğimizde, başlangıçta beynimizi yavaş kullanmalıyız. Notaları öğrenmek için konsantre olmamız gerekir. Zamanla ezberleriz. Bolca pratik yaptığımızda, düşünme hızımız artar. Bu, sonunda düşünmeden gitarla bazı şarkılar çalabileceğimiz anlamına gelir.

Hız bazen hata yaptırabilir

Bazen hızlı beynimiz hata yapar, örneğin saçları ya da kıyafeti arkadaşımıza benzeyen birisine yanlışlıkla el sallayabiliriz. Beynimiz hızlı çalışır ve benzer görüntüyü hızlıca eşleştirir. Aynı saç veya giysiye sahip olduğu için bu kişiyi yanlışlıkla arkadaşımız sanabiliriz. Veya bir yazı okurken kelimenin baş harfini görüp, cümlenin gelişine göre kelimeyi otomatik okuyabilir ve o anda hata yapabiliriz. Aslında yapmaya çalıştığı sadece işimizi kolaylaştırmaktır. 

Şunu unutmamak gerekir. Ne zaman yeni bir şey öğrenmeye çabalarsanız, bu başlangıçta zor olacaktır. Eğer pratik yapmaya devam ederseniz, zamanla fazla düşünmeden yapacak kadar hızlandırabilirsiniz.