Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıBebeğiniz sizi görmüyor olabilir mi?

Bebeğiniz sizi görmüyor olabilir mi?

-

Sağlıklı bir göze ve görme yetisine sahip olmak, yaşam boyu önem taşıyor. Bebeklik sürecinde başlayan göz hastalıklarına tedavi uygulanmazsa artarak devam ediyor ve ileriki yaşlarda da yaşam konforunu olumsuz etkiliyor. Özellikle okula başlama sürecinde göz bozuklukları fark edilmeye başlanıyor. Bebek göz sağlığı açısından ebeveynler, çocuk ve bebekleri ile göz kontağı kurarak gözlem yapabilir ve oluşabilecek bazı göz problemlerinin erken teşhisinde rol oynayabilirler. Bebeklerde göz oluşumu ve görme yetisi konusunda ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, anlattı.

Bebeklerde Göz Oluşumu ve Görme Yetisi

Bebeklerde göz oluşumu ve görme

Hamileliğin birinci ayından itibaren iki küçük çukurluk olarak belirmeye başlayan gözler, yeni doğan bir bebekte en iyi gelişmiş organlardan biridir. Bazı kısımlar doğum sonrasında da gelişimine devam ettiği gibi, göz küresinin kendisi de doğumdan sonra ilk bir sene içinde çok hızlı gelişir. Bu gelişim daha sonra yavaşlayarak, gençlik çağlarına kadar devam eder.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde göz rengi nasıl oluşur

Sağlıklı görebilmek için gözün sağlıklı gelişimi çok önemli. Gözün kendi gelişimi dışında, beyin gelişiminde oluşacak sapmalar veya diğer sistemik hastalıklar da görmeyi direkt etkileyecek unsurlar arasında sayılabilir. Yeni doğan bebeklerde bazı geçici durumlar saptanabilir. Örneğin; göz kapaklarında hafif yapışıklıklar, erken doğumlarda gözlerde geçici bulanıklıklar gibi… Bu gibi durumlarda ebeveynler, bebeğin göz hareketlerini değerlendirmeli ve süreci takip etmelidir. Bebeğin annesini tanıması genellikle ikinci ayda belirginleşir. İki-üç aylık olduğunda, cisimleri gözleriyle takip etmeye başlar. Anne, bebek ile göz kontağı kurarak, gözün hareketlerini, cisimlere yaklaşımını ve bebek ile kendi iletişimini gözlemlemelidir.

‘’Erken doğan bebeklerde göz problemleri oluşabilir‘’

 

Prematüre bebeklerde göz sağlığı

Prematüre Retinopatisi, erken doğmuş bebeklerde görülen ve zamanında müdahale edilmediğinde körlüğe neden olabilen bir göz hastalığıdır. Doğum ağırlığı 1.500 gr altında ve 32 haftadan küçük doğan, damarsal gelişimi ve olgunlaşmasını tamamlayamamış özellikle yoğun bakım ve oksijen tedavisi alan prematüre bebekler, risk altında sayılıyor. Prematüre bebek sahibi ebeveynlerin; prematüre retinopatisi, doğumsal katarakt, göz tansiyonu, şaşılık, çocuklukta da devam eden görme bozuklukları ve göz tembelliği konularında bilinç kazanmaları gerekiyor.

Bebeklerde Göz Oluşumu ve Görme Yetisi

 

‘’Tedavi edilmemiş görme bozuklukları zihinsel, sosyal ve bedensel gelişimi olumsuz etkileyebilir’’

Erken teşhis ve muayene

Göz rahatsızlıklarında erken teşhis ve erken tedavi, gözün doğumdan sonra hızlı gelişimi nedeniyle oldukça önem taşıyor. Zamanında yapılamamış tedaviler, kişinin hayatını bir ömür boyu etkileyebiliyor. Aileler genellikle; çocuklarında belirgin bir görme kaybı veya belirgin bir şaşılıktan şüphelendiklerinde göz doktoruna başvuruyor. Fakat bazı belirtiler de görme kaybı ve şaşılık kadar uyarıcı olmalıdır. Örneğin; özellikle okul öncesi dönemlerde çocukların gözlerini kısmaları, aşırı kırpmaları, yan bakmaları, anormal baş pozisyonları, bakacakları cisimlere yaklaşma eğilimi, ışığa duyarlılık, gözlerinin sulanması, denge bozukluğu yaşamaları, eşyalara fazlaca çarpmaları uyarıcı önem taşıyabiliyor.

Çocuklarda görme bozukluklarına sebep olabilecek en önemli risk faktörlerini akraba evlilikleri ve genetik faktörlerdir. Tedavi edilmemiş görme bozuklukları hem zihinsel hem sosyal hem de bedensel gelişimi olumsuz etkileyebilir. Çocuklarda görme azlığına sebep olan rahatsızlık belli bir süre devam ederse görme tembelliğine neden olabilir. Çocuklarda göz muayenesi, sıkıntılarını dile getirememeleri sebebiyle elbette yetişkin muayenesinden ayrışıyor. Çocuğu düzenli olarak 6 ayda bir göz muayenesine götürmek ve göz sağlığını kontrol altında tutmak bu açıdan önem taşıyor.

‘’Ebeveynlerin de geçici olarak numarasız camlı gözlükler kullanması, çocukta empati duygusu sağlayabilir‘’

Çocuklarda gözlük kullanımı

Gözünde bir görme sorunu saptanan çocuğun, gözlük takması, gözlüğe alışması ve bu sürecin devamlılık kazanmasında bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Çocuklar çoğu zaman gözlük kullanmak istemiyor, gözlük taktığında arkadaşlarından farklı olduğunu ve dışlanacağını düşünebiliyor. Bu gibi durumlarda; çocuğa gözlüğün sağlığı için gerekli ve şart olduğu mesajı net verilmeli, bu mesaj verilirken bunun bir hastalık olmadığı hissettirilmelidir. Çocuğun yanında gözlükle ilgili olumsuz yorum yapılmamalıdır. Alışma periyodunda masal okuma veya oyun aktivitelerine ağırlık vererek dikkatin başka yönlere yoğunlaşması da sağlanabilir. Çocuğu gözlük kullanımına alıştırmak için diğer kardeşlerin veya ebeveynlerinde geçici olarak numarasız camlı gözlükler kullanması da çocukta empati duygusu sağlayabilir, mecbur kanılırsa bu yöntem de denenebilir.

Aileler, çocuklarını gözlüğe alıştırmanın zor olacağını düşünerek endişe yaşasalar da uygun verilmiş bir gözlükle görmesi ve konforu artan çocuk, gözlüğü kısa zamanda benimseyecektir. Ancak, çocuğa uygun çerçevenin ve camın seçimi çok önemlidir. Ona ağırlık  yapmayacak, burnuna ve yanağına bası yapmayacak, kirpiklerini ve göz kapağını rahatsız etmeyecek, yüz şekline uygun gözlükler alınmalıdır. Özellikle camın kırılarak zarar vermemesi için polikarbon olması elzemdir. Optikçinin doğru montajı önemlidir. Çoğu zaman gözlükle beraber, kısa veya uzun sürebilecek kapama tedavileri de gerekebilir. Çocuklarda teşhisin doğru konulmasında ve tedavinin başarılı olmasında muayenenin önemi kadar, hekim ile ailenin işbirliği de ehemmiyet taşır. Zaten çocuk gözlükten fayda gördüğünü hissettikçe; çocuğun gözlüğü benimsemesi çabuklaşacaktır.