Ana SayfaBebek BakımıBebek gelişimi hakkında bilinmesi gerekenler

Bebek gelişimi hakkında bilinmesi gerekenler

-

Anne karnına düştüğü andan itibaren bir gelişim sürecinde olan bebeğinizin yolculuğu, yetişkin bir birey olana dek devam edecek. Bu dönem içerisinde ona yol arkadaşı olmak, el vermek ebeveynler olarak göreviniz. Bebekler çok hızlı büyür ve her zaman öğrenirler. Bebek gelişimi; sosyal, psikolojik ve fiziksel gelişimi kapsayan bir süreçtir. İşte bebek gelişimi hakkında merak edilenler:

Bebek nasıl gelişir?

Bebeğiniz ilk zamanlarda haşhaş tanesi kadardır. Hafta hafta hızla gelişimini sürdürür. İlk 10 hafta embriyonal dönem olarak, doğuma kadar süren dönem ise fetal dönem olarak bilinir. Bebeğin tüm organlarının oluşumu embriyonal dönemde tamamlanır. Fetal dönemde ise oluşan organların gelişimi sürer. Ay ay bebek gelişimi takip ederek, gelişim hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bebek kaçıncı haftada akciğer gelişimini tamamlar?

1-4 hafta arası: Bu dönemde akciğer henüz oluşma aşamasındadır.

6-10 hafta arası: Akciğer gelişme aşamasına geçmiştir.

12-20 hafta arası: 13. hafta itibari ile nefes alıp vermeye başlaması, akciğerlerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır.

24-27 hafta arası: Akciğer gelişimi hızlanır fakat çalışır durumda değildir.

28-32 hafta arası: Solunum için akciğer gelişimi yeterli seviyeye gelmiştir yine de bu hafta içerisinde doğum gerçekleştiği takdirde bebek solunum cihazına bağlanacaktır. Diğer tüm organlar gelişim süreçlerini tamamlamışlardır.

35-40 hafta arası: Artık akciğer gelişimini tamamlamıştır, bebek anne karnının dışında yaşayacak hale gelmiştir. Tam anlamıyla, doğumla birlikte akciğer gelişimi tamamlanır.

Bebek gelişimini hangi haftada tamamlar?

Normal süreçte bebekler, 38.-41. haftalar arasında dünyaya gelirler. Bu tarihler arasında bebek gelişimi tamamlanmış olur. Bebeklerin, anne karnında 39. haftaya kadar kalması önerilmektedir. Bunun sebebi ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi akciğer gelişiminin bu haftalarda tamamlanmış olmasıdır. Akciğer, gelişimi en son tamamlanan organdır, bu sebeple bebeğin gelişimin tamamlandığı hafta akciğer gelişiminin tamamlandığı hafta olarak bilinir. Bebeğinizin gelişim sürecini merak ediyorsanız bebek gelişim tablosu gibi kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Doğru bebek gelişimi için neler yenmeli?

Bebek bakımı, onu kucağınıza almadan önce başlamış olmalıdır. En önemli bakım, beslenmedir. Bu sebeple anne adayları beslenmelerine her zamankinden daha fazla özen göstermelidir. İyi dengelenmiş bir öğün protein, karbonhidrat ve yağ içermelidir. Hamile kadınlar, doğru miktarda enerji alabilmek için tüm besin gruplarından faydalanmalıdır. Günde 3-4 öğün protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Süt ürünleri, et ve baklagiller protein açısından zengin besinlerdir. Hayvansal protein ihtiyacımızı karşılayan etlerin iyi pişmiş olmasına özen göstermelisiniz. Süt ürünleri kalsiyum açısından da oldukça zengindir, kemik ve diş gelişimi için oldukça faydalı olacağından hamilelerin tüketmesi gerekir.

Gebelikte gerekli olan vitaminlerin ve minerallerin alınması gerekmektedir. Folik asit ihtiyacınızı karşılamak için arpa, fasulye, yeşil sebze, mercimek ve pirinç tüketebilirsiniz. Gebelik sürecinde, normalden daha fazla demir ihtiyacı oluşur. Demir ihtiyacını karşılayabilmek için brokoli,ıspanak ve çilek size yardımcı olacaktır.

Bebek gelişimi, bebeğinizin bedensel ve zihinsel olarak içerisinde yer aldığı bir süreçtir. Beslenme, bebek bakımı, bebek eğitimi gibi konularda ona destek olmak ebeveynlerin en büyük görevidir.