Ana SayfaBebek BakımıBebek bezi nasıl değiştirilir?

Bebek bezi nasıl değiştirilir?

-

Bebeğinizin bezini değiştirmek ilk günlerde gözünüzde büyüyebilir. Hastaneden çıkmadan önce yenidoğan hemşiresi bebek bezi nasıl değiştirilir size gösterecektir. Hastanedeyken birkaç defa hemşireyle birlikte deneme yapmanız evde daha rahat hareket etmenizi sağlar. Mümkünse bunu hemşirenizden rica edebilirsiniz. Bu konuda eve gittiğinizde pek çok kişi de fikrini söyleyecektir. Bundan emin olabilirsiniz. Gelin bebek bezini nasıl değiştireceğinize ve bu sırada neler dikkat etmeniz gerektiğine birlikte bakalım.

Bebek bezi değiştirirken yanınızda olması gerekenler

Bebek bezi değiştirmeden önce tüm malzemeyi yanınıza alın

  • Bez değiştirme örtüsü
  • Yeni bebek bezi
  • Pişik kremi
  • Islak mendil
  • Temiz ılık su ve leğen (suyla temizliyorsanız)
  • Kirli bez için poşet
  • Yeni kıyafetler

Tüm bu malzemeler yanınızdaysa öncelikle bebeğinizi örtüsünün üzerine yatırın. Bebeğiniz birkaç ay sonra dönmeye başladığında yüksekte değil alçak bir yerde, mümkünse zeminde bezini değiştirin.

Bebek bezi nasıl değiştirilir?

Ellerinizi iyice yıkadıktan ve tüm malzemeyi yanınıza aldıktan sonra…

Bebek bezi nasıl değiştirilir?

1.Kirli bezi çıkarın

Bunu çok hızlı bir şekilde, çok fazla uğraşmadan yapmak önemlidir, böylece bebek bezindeki kaka bebeğin etrafındaki hiçbir şey üzerine bulaşmaz.

Çocuk bezini yanlardan açtığınızda bezi bebeğin altından kendinize doğru çekerken bir yandan da içe doğru rulo yapın. Son olarak yan bantları kapatın (sonra da yapabilirsiniz) ve biraz öteye bir kenara

2.Bebeğinizin altını temizleyin

Bu, bebeğinizin sağlığını büyük ölçüde etkileyeceği için bez değiştirmenin en önemli aşamasıdır. Yenidoğan bebeğinizin cildi çok hassastır. Bu sebeple nazik olmaya çalışın.  Bebeğinizin altını eğer mümkün ise öncelikle ılık (36 dereceyi geçmeyen el yakmayacak ısıda) su ile yıkayabilirsiniz. Soğuk su bebeği rahatsız edecektir. Bunun için temiz birkaç ufak bez ve su olan bir tas olması gerekir. Bir bezle sildikten sonra kirlenen bezi kenara koyup temiz bezi ıslatıp tekrar silmeniz gerekecektir.

Eğer mümkün ise ki yaz aylarında bu rahat olabilir, bir küçük leğen veya bebeğin küveti içinde bebeğinizin altına su dökerek yıkayabilirsiniz.

Bebeğiniz kızsa, özellikle önden arkaya doğru temizlemeye dikkat edin. Aynı durum erkek bebek için de önemli ancak kız bebekler için biraz daha fazla önem taşıyor. Bu, herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için önemlidir.

Eğer su ile yıkayamam diyorsanız, kalite bir bebek ıslak mendili yardımınıza yetişebilir.

Temizlendikten sonra bebeğinizin altını kurulayın. Cildin ıslak kalması pişiğe neden olabilir. Bir süre havalanması için bekleyin. 10-15 dakika yeterli olacaktır.

Nemi kontrol etmek için iyi bir bebek pişik kremi kullanabilirsiniz.

Pişik kremleri, uzun süre aynı markayı kullandığınızda bazen etkisini kaybedebilir. Ara sıra farklı markaları kullanmayı deneyebilirsiniz.

3.Yeni bebek bezini takın

Bebeğiniz için seçtiğiniz bez onun gelişim ayına uygun olmalıdır aksi halde sızdırma yapabilir.  Bezlerin üzerinde hangi aya uygun olduğu yazar. Tabii siz bebeğinizin kilosu, gelişimine göre buna karar verebilirsiniz.

Eğer bebeğinizin göbek kordonu henüz düşmediyse bu kısmı bezi bağlarken dışarıda bırakacağınızı unutmayın. Bu nedenle yenidoğan bebek bezlerinde artık göbek oyuntusu bulunmaktadır.

Bebeğin bezini bebeğinizin altına yaydıktan sonra bacakları arasından geçirip önde sağ ve soldan arkaya doğru tam olarak oturtun. Ardından yanlardaki bantları yapıştırın. Bunu yaparken sızdırmasını önler düşüncesiyle, bebeğinizin göbeğini ve bacaklarını çok fazla sıkmayın. Fazla sıkı bez onu rahatsız edecektir. Çok bol da olmamalıdır. Ardından bebeğin alt kıyafetini giydirebilirsiniz.

4.Ellerinizi yıkayın

Bu, bir başka önemli adımdır. Ellerinizi yıkamadan bebeğinize sarılıp onu beslemeyin. Bu mikropların elinizden bebeğinize geçmesini sağlar. Ellerinizi sabunla iyice ovarak 15 saniye kadar yıkamaya özen gösterin.