Ana SayfaÇocuk SağlığıÇocuk BeslenmesiBebeğinizin katı gıdaya geçmeye hazır olduğunun 6 işareti

Bebeğinizin katı gıdaya geçmeye hazır olduğunun 6 işareti

-

Bebeğinizin gelişimindeki en önemli dönüm noktası genellikle ek gıdaya geçiş dönemidir. Katı gıdaya geçiş, kesinlikle hem bebeklerin gelişimi hem de ebeveynler için önemlidir. Bu dönemde bebeğini iyi ve doğru beslemek isteyen ebeveynler genellikle ne yemek verecekleri konusunda endişelidir. Peki bebeğiniziniz katı gıdaya geçmeye hazır olduğunun göstergeleri nelerdir, biliyor musunuz?

Çoğu bebek 5 ila 6 aylar arasında katı gıdaya geçmeye hazırdır. Dünya Sağlık Örgütü bebeğin dünyaya geldiği ilk 6 ayda tek beslenme kaynağının anne sütü olması gerektiğini söylüyor. Ancak bu süre zarfında çoğu çocuk doktoru anne ve babaların, bebeğin katı gıdalar için hazır olup olmadığını test etmeye başlamasına izni verir.

Peki kavanozlarca bebek maması almadan ya da kendi bebek mamanızı yapmadan önce, bebeğinizin katı gıdaya geçmeye hazır olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Bebeğinizin katı gıdaya geçmeye hazır mı?

Ne yediğinize ilgi gösterir

Bebeğinizin katı gıdaya geçmeye hazır olduğunun en büyük işaretlerinden biri, annenin ne yediğine ilgi göstermesidir. Yani siz yemek yerken bebeğiniz yemeğinizi kapmaya çalışıyorsa ya da size dikkatli dikkatli bakıyorsa, yemeğin bir tadına bakmak istiyor demektir.

Diliyle itme reflexi azalmıştır

bebeğiniz ağzına uzattığınız kaşığı diliyle itmemeye başlamışsa ağızlarına kaşıkla koyduğunuz yiyeceği yemeye isteklidir. Bunun düzelmesi biraz zaman alabilir.

Eliyle yiyecekleri kavramaya çalışır

Bebeğiniz bir şeyleri işaret parmağıyla başparmağı arasında tutup ağzına sokmaya başladıysa, o zaman yemesi gereken katı gıdalara geçiş zamanı gelmiştir. Bebekler bir şeyleri eliyle kavramaya başladıkları zaman genellikle yaptıkları ilk şey ağızlarına götürmektir. Nesneleri yutması, boğulma gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple eline havuç gibi sert ve büyük parça kırılabilecek gıdalar vermeden önce bir daha düşünün ve gözünüzün önünden ayırmayın.

Oturmaya başladıysa

Hiç sırt üstü yatarken bir şeyler yemeyi denediniz mi? Pek de ideal bir yemek yeme şekli değil! Sırt destekli bir mama sandalyesinde otururken bebeğiniz son derece rahattır ve bir şeyleri yemeye hazırdır. Yatarak yemek yemek tehlikeli olabilir, yemek soluk borusuna kaçabilir.

Ağızını açmaya başlar

Bu durum, annenin yediklerine ilgi duymasıyla eş zamanlı olarak gelişir. Bebek, annenin yediği yemeklere ilgi gösterdikçe, ağzını açarak yemek istediğini belli eder. Bebeğiniz bir kaşıkla yaklaştığınızda ağzını açmak istemiyorsa, mamayı zorla ağzından içeri sokmaya çalışmanın bir manası yoktur.

Yemekle oyun oynamayın

Bebekleri yemek konusunda kandırmak, biz yetişkinler için her ne kadar eğlenceli olsa da, bu durum bebeğin kendini güvensiz hissetmesine ve yemekten soğumasına neden olabilir. Yani bebeğinize uzattığınız yiyeceği aniden geri çekerek yemesine engel olmanız, gelişimini etkileyebilir.

Ek gıdaya geçiş ilk günler zor olabilir ama biraz sabır ile düzelecektir.