Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıBebeğim ne zaman görmeye başlar?

Bebeğim ne zaman görmeye başlar?

-

Bebekler anne karnında iken yani doğmadan önce görsel becerilerini deneyimlemeye başlarlar. Peki minik bebeğim ne zaman sizi görmeye başlar? Yaşamın ilk haftaları belli belirsiz ve gri tonlarda görürler. Ancak odaklayarak yakını görmekte zorlanırlar. Erken doğan veya düşük doğum tartısı olan bebeklerde görme problemleri daha yüksek oranda görülmektedir.

İlk günler anneye bakma ve anneyi tanıma bebek için yeni bir deneyimdir ve tam olarak odaklanarak görme zaman alır. Bir haftalık olduklarında renkleri ayırt etmeye başlarlar. Bu dönemde annenin görüntüsünü, saç şeklini değiştirmemesi, bebeğin annesini daha kolay tanıması için önemlidir. Görsel algıyı geliştirmek ve teşvik etmek için değişikliklerden kaçınmak faydalı olacaktır.

Bebeğim ne zaman görmeye başlar, ışığı ne zaman algılar?

İlk bir ay yenidoğan bebeğimiz rahatsız olmasın, kolay uyusun diye loş veya karanlık ortam yaratmanın üzerinde durmaya pek gerek yoktur diyebiliriz. Çünkü bebeklerin ışığı algılamaları birinci ayın sonunu bulur.

Birinci aydan sonra bebeğin hareket eden nesneleri takibi artmaya başlar. Bu beceri ikinci ayda oldukça artar ve nesneye uzanma denemeleri olur ve üçüncü ayda artık takip ettikleri nesneyi uzanıp tutmak isterler. Yine üçüncü ayda gözler her yöne rahatlıkla bakabilir, bunu başlarını hareket ettirmeden de yapabilirler. Tabi ki ışığa duyarlılık bu ayda oldukça artmıştır. Artık bebeğiniz uykuya geçmek için loş ortamları daha çok sevecektir.

Görme, anne karnından itibaren geliştiği için anne adayının gebelikte beslenmesi, dinlenmesi, gereksiz ilaç almaması önemlidir. Hatta bitkisel besin takviyelerini bile doktoruna danışmadan almamalıdır. Bunlar, görme de dahil olmak üzere tüm bedensel ve zihinsel gelişim için önemlidir.

Görsel algıyı geliştirecek ilk oyun tavsiyeleri:

  1. Görsel temasınızı hep canlı tutun, seslenin, odada sizi takip etmesini sağlayın.
  2. Bazı oyuncakların seslerini kullanarak ilgisini çekin.
  3. Yatağına basit ama eğlenceli birkaç güvenli oyuncak asın.
  4. Gece uyurlarken gece lambasını hafif açın, uyanırlarsa da görsel uyaranlara açık olsunlar.
  5. Özellikle sırt üstünde iken çok ilgilenin, oynayın, her pozisyonda ilgisini çekip size bakması ve eğlenmesi için motive edin.