Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıBazı çocuklar neden daha uzun boylu? Beslenme, genler kadar etkili mi?

Bazı çocuklar neden daha uzun boylu? Beslenme, genler kadar etkili mi?

-

The Lancet tıp dergisinde yayınlanan yeni araştırma, genetiğin çocuğun boy uzunluğunu etkilediğini ancak beslenmenin ve çevrenin de büyük bir rol oynayabileceğini öne sürüyor. 

TÜİK 2019 verileri, Türkiye’de kadınların boy ortalamasını 1.61, erkeklerde 1.73 santimetre olarak belirledi. Bu araştırmaya göre; 15-24 yaş ortalamasında boy 1.67, 25- 34 arası yaş grubunda 1.68, 35-44 yaş grubu arasında 1.67 santimetre olarak hesaplandı.

Lancet çalışmasıda, küresel olarak çocukların ve ergenlerin vücut kitle indeksindeki değişiklikler karşılaştırıldı. Her iki cinsiyet için de en yüksek vücut kitle indeksine sahip ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda ve Kuveyt yer alırken, en düşük olan ülkeler Hindistan, Bangladeş, Etiyopya ve Çad gibi beslenmenin nispeten yetersiz olduğu ülkeler yer aldı. Ayrıca, 19 yaş grubunda boyları en uzun ve en kısa olan ülkeler kıyaslandığında arada yaklaşık 20 cm fark olduğu tahmin ediliyor.

Rapora göre gelişmekte olan ülkelerin çocukların boy ortalamasında uzama görülürken, Sahra Altı Afrika’daki birçok ülkede çocukların boy ortalamasının uzamadığı hatta kısaldığı fark edildi.

Rapora göre genel olarak, Güney Kore, Vietnam, Suudi Arabistan, Türkiye ve bazı Orta Asya ülkelerindeki kızlar, orta ve batı Avrupa’daki erkek çocuklar, son otuz yıl içinde en sağlıklı değişiklikleri gösterdiler ve boy ortalamaları uzadı.  

Düşük boy ve düşük vücut kitle endeksi, morbidite ve mortalite riskinde artış, bilişsel gelişimde bozulma,  daha düşük eğitim performansı ve sonraki yaşamda olumsuz iş üretkenliği ile ilişkilendirildi. The Lancet araştırması , yüksek vücut kitle endeksinin yetişkinlikte yüksek sakatlık, erken ölüm riski yarattığı bunların yanı sıra zihinsel problemler ve olumsuz eğitim sonuçlarıyla ilişkilendirildiğini gösteriyor.

Bu nedenle araştırmacılar, ücretsiz okul yemeği programları uygulamak ve bir çocuğun ne kadar işlenmiş karbonhidrat yemesi gerektiğine ilişkin kısıtlamalar uygulamak gibi gençlerin sağlıklı büyümesini destekleyen politikalar önermektedir.

Kaynak araştırma: https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(20)31859-6.pdf