Çocuğunuz yaşı küçük ise (1 yaş civarı) yemeğin balık kısmından ufak ufak parçalar tattırabilirsiniz.
Balık şiş
Malzemeler
- Yarım kilo somon(şişe geçirilmek üzere eşit parçalara bölünmüş)
- 1 adet kapya biber, şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış.
- 5-6 adet kabuğu soyulup, sapı çıkartılmış kültür mantarı.
- 1 adet dolmalık biber şişe geçirilmek üzere iri kareler halinde doğranmış.
Sosu için:
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- Yarım rendelenmiş kuru soğan (isteğe bağlı)
- 1 cay kaşığı tatlı toz biber.
- 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze kekik ya da 1 cay kaşığı kuru kekik.
- 1 adet kuru defne yaprağı (elinizle küçük parçalara ayırın).
Hazırlanışı
Sos malzemeleri derin bir kapta karıştırılır. Eşit parçaya bölünmüş ve yıkanıp süzülmüş somon eklenerek, en az 1 saat sosta, buzdolabında bekletilir. (Buzdolabı ısısı 4 derece altı olarak düşünülmüştür)
Sosta dinlenmiş balıklar, doğranıp hazırlanmış biberler, mantar ve şişler alınarak malzemeler şişlere dizilir. Dizme işlemi mantar veya biber ile başlayıp bitirilir. Dizme işlemi bittikten sonra hazırlanan şişler fırın kabına ya da tepsisine dizilip üzerine sosu dökülür.
Önceden 180 derece ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirilip servis edilir. Pişirme süresi balığın parça kalınlığına göre değişebilir.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Kılçık olup olmadığını elinizle kontrol etmeyi unutmayınız. Beslenmenin başlıca yiyecekleri arasında olan balık, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Herkesin bildiği gibi yüksek oranda Omega 3 yağı içerir. Önemli miktarda A, B2, B3, B12, D ve E vitaminleri ve folik asit, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum bulundurur. Bol miktarda protein barındırır. Güçlü bir antioksidandır. Kemiklerin güçlenmesine yardım eder ve özellikle sürekli sınavlarla boğuşan çocuklarımızın zihin yorgunluğunu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Kan şekeri seviyesini düzenler, bu yüzden şeker hastaları için yararlıdır.
Vücuttaki toksin seviyesini düşürmeye yardım eden balık, aynı zamanda kolesterolün dengelenmesinde de etkili rol oynar. Büyümeye katkı sağlar. Çocuklar, hamile ve emziren kadınlar özellikle balık yemelidir. Bu grupta yer alan kişiler civa ve ağır metalleri daha az içeren yüzey balıkları dediğimiz balıklardan yemelidir. Unutmayalım her şeyin azı karar, çoğu zarar.