Baharat bayatlar mı?

Baharat bayatlar mı
Baharat bayatlar mı

Yemeklerimize lezzetin yanı sıra sağlık katan baharatlar hepimizin mutfağının baş köşesinde yer alır. Doğru koşullarda saklanmazsa baharat bayatlar mı? Ya da ne yaparsak baharatlar bayatlamaz.

Baharatlar eğer uygun koşullarda üretilmemiş ve saklanmamış ise küflenebilir. Küf ise baharatın hem lezzetini hem de içeriğini bozacak son derece zararlı hâle getirecektir. Aflatoksin oluşan baharat sağlık için faydalı olmaktan çıkar. Ancak bunun dışında baharat kolayca bayatlayan bir gıda değildir. Genellikle öğütülmüş baharatların raf ömrü yaklaşık 2 yıldır.

Baharatların bayatlamaması için neler yapabilirsiniz?

1- Az miktarda baharat satın alın

Baharatları toplu olarak ve çok fazla miktarda satın almayın. Kullanabileceğiniz kadar size birkaç ay yetecek kadar almanız en iyi yoldur. Baharatlar uzun süre beklediğinde lezzetini kaybeder.

2- Saklama koşullarına dikkat!

Baharatı hava geçirmez bir kavanozun içine koyun. Oksijen baharatlarınızın tadını bozacaktır. Serin, gölge ve kuru bir yerde saklayın.

3-Öğütülmemiş baharatlar da alın.

Baharatı öğütülmemiş almak evde daha uzun saklamanızı sağlayabilir.  Bu fazladan bir iştir, ama lezzet denince akan sular durur.  Baharatları bütün olarak satın alıp bir kahve değirmeni veya elektrikli öğütücüde kendiniz öğütebilirsiniz.

4- Baharat dolabınızı temizleyin

İki yıldan fazla bir süredir duran baharatlarınız varsa bunları atmanın zamanı gelmiş demektir.

5- Otları farklı şekilde saklayabilirsiniz

Eğer taze veya kurutulmuş otlar kullanıyorsanız bunları farklı şekillerde buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Meselâ, taze otlar ile tereyağı veya zeytinyağı ile küpler yapabilir derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Buz kabına parçalayarak koyacağınız otların üzerine zeytinyağı veya önceden hafif eritilmiş tereyağı dökerek buzlukta dondurabilirsiniz. Kapalı olarak uzun süre saklayabilirsiniz. Siz yine de süre olarak bir yılı geçirmeyin. Lezzeti bozulabilir farklı kokular sinebilir.