Ana SayfaÇocukAvokadonun faydaları nelerdir, nasıl yenir, nerede yetişir, bebeklere ne zaman yedirilir?

Avokadonun faydaları nelerdir, nasıl yenir, nerede yetişir, bebeklere ne zaman yedirilir?

-

Avokado, sağlıklı süper gıdalarından biri olarak bilinir. Lezzetli olmasının yanı sıra lif, sağlıklı yağlar, bitkisel protein gibi önemli besinler içerir. Yıllardır ülkemizde de hem aranan hem de üretilen bir gıda olan avokadonun faydaları, nasıl yendiği, ne gibi yemekler yapılabileceği ve nerede yetiştiğini anlattığımız bu yazımızda avokadolu tarifler de bulabilirsiniz.

Avokadonun nasıl olgunlaşacağı da genellikle merak edilir.  Henüz tam olgunlaşmamışken aldığınız avokadoyu evde olgunlaştırmak isterseniz yanına bir elma koyarak kâsede bir iki gün bekletmeniz yeterli olacaktır. Yumuşayan avokadoyu kabuk rengi koyu siyaha dönmeden ve elle dokunulduğunda içi çok yumuşak olmadan yemenizi öneririz.

Avokadonun faydaları

Avokadonun içinde magnezyumdan manganeze, bakırdan demire, çinkodan fosfora kadar pek çok mineral ve A, C, E, K ve B grubu vitaminler bulunur. Ayrıca potasyum, folik asit, oleik asit, alfa-linoleik asit ve omega-3 yağ asitleri açısından da zengin olan avokadonun sağlığa faydaları da oldukça fazladır.

Avokado çok doyurucu, besleyici ve lezzetlidir. Doyurucu olma özelliği nedeniyle diyet yaparak zayıflamak isteyenlere de önerilir. Böylelikle diyet sırasında hem sağlıklı beslenme devam eder hem de tokluk hissi uzun sürdüğünden acıkma gecikebilir.

Avokadodan bu besine özel olarak bir alerjisi olmayan ek gıdaya geçen bebeklerden gelişme çağındaki çocuklara kadar her yaştan birey faydalanabilir. Çocuklar için de yemesi kolay ve sağlıklı bir besindir. Ek gıdaya geçen bebeklere 6. aydan itibaren denenerek avokado verilebilir.

Avokadonun genel faydaları arasında en önemlilerinden bazılarını ise şunlardır.

  • İçeriğindeki besinler sayesinde kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olur.
  • İçerdiği faydalı yağlar sayesinde kalp ve damar sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir
  • Avokadodaki yağlar, sebze ve meyvelerden aldığımız vitaminlerin çözülmesine destek olur.
  • Lif içeriği sayesinde kilo vermeye, kan şekerini düzenlemeye, bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyerek bağışıklığı güçlendirmeye katkı sağlayabilir.
  • Gözleri ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt hastalığına karşı korumada fayda sağlayabilir
  • Cilt kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıklara karşı vücudu korumada etkili olabileceği öne sürülmektedir.
  • Cilt, tırnak ve saçların sağlıklı olmasına katkı sağlar.
  • Kabızlık gibi sindirim sistemi şikâyetlerinde bağırsak hareketlerini artırarak önleyici rol oynayabilir.

Avokado meyve mi sebze mi?

Avokado ağaçta yetişir ve bilimsel adı Persea americano’dur. Kabuğu koyu yeşil, içi yeşil ve kahverengi çekirdeklidir. Çoğu kişi avokadonun bir sebze olduğunu düşünür. Ancak avokado bir meyvedir ve sebze gibi tüketilebilir.

Avokado nasıl saklanır?

Avokadoyu saklama şekliniz olgunluğuna bağlıdır. Eğer avokado çok sert ve hamsa, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Bu süreçte avokadoların birbirine değmemesine özen göstermelisiniz.

Olgun bir avokado aldıysanız en kısa sürede tüketmelisiniz. Olgun avokadoyu saklamak için buzdolabına kaldırmalı ve birkaç gün içinde tüketmelisiniz.

Avokadonun sadece yarısını tükettiyseniz ve kalan yarısını sonraya saklamak istiyorsanız da saklayacağınız kısmın ortasındaki çekirdeği keserken çıkarmamalısınız. Ardından üzerine limon sıkıp streç filmle hava almayacak şekilde sardıktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Bir avokado kaç kalori?

Bir avokadoda kaç kalori, merak ediyorsanız eğer orta boy 1 adet avokado 140 gram civarındadır. Bunun yaklaşık yüzde 20’sikarbonhidrat, yüzde 5’i protein ve yüzde 75’i yağdan oluşur. Bir avokadonun kalorisi ortalama 224’tür. Diğer meyvelerle kıyaslandığında avokado, oldukça kalorili ancak dozunda yendiğinde son derece sağlıklı bir meyvedir.

Diyette avokado nasıl yenilmeli?

Avokado son derece yüksek kalorili bir meyvedir. Bu nedenle diyetlerde her ne kadar meyve ve sebze kısıtlamaları olmasa da söz konusu avokado olunca yediğiniz miktara dikkat etmeniz gerekiyor. Avokadonun sağlığa olan faydalarından yararlanmak ve yüksek lif içeriği sayesinde sizi daha tok tutmasını sağlamak için smoothie’ye ekleyebilirsiniz. Günde bir avokado yerine yarım avokado tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca diyet sandviçin arasına koyabilir ya da salatanın üzerine ekleyebilirsiniz.

Avokado en iyi nasıl yenir?

Avokado, üzerindeki koyu yeşil sert kabuk soyularak yenir. En yaygın yeme şekli salata olsa da omlet, tatlı ya da ezme şeklinde tüketilebilir. En popüler yeme şekli ise avokado ezmesidir.

Avokadoyu yerken uzunlamasına ortadan ikiye bölmeniz ve içindeki çekirdeği çıkarmanız gerekir. Kaşık veya bıçakla çekirdeğini çıkarabilirsiniz. Ardından çekirdek kısmını kaşık yardımıyla sıyırarak etli kısmı kullanabilirsiniz

Avokadoyu sade yemeyi çoğu kişi tercih etmez. Ancak tatlı veya tuzlu diğer gıdalarla birleştirilerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Avokado ile salata, omlet, sandviç hatta tatlı dahi yapabilirsiniz.

Avokado Türkiye’de nerede yetişir?

Orta Meksika kökenli tropikal bir meyve olsa da artık Türkiye’de de avokado yetiştirilebiliyor. Soğuğa karşı dayanıksız olan avokado, ülkemizin sıcak kesimlerinde veya seralarda yetişiyor. Son yıllarda en çok Alanya, Antalya ve Mersin’de avokado yetiştirilmeye başlandı.