Ana SayfaPsikolojiÇocuk PsikolojisiAsperger sendromu nedir?

Asperger sendromu nedir?

-

Asperger sendromu gelişimsel bir bozukluktur. Bu sendroma “Asperger” denmesinin nedeni, Hans Asperger tarafından ilk kez otizmden farklı olarak tanımlanmış olmasıdır. Otizm spektrum bozukluğu adı verilen daha geniş bir kategorinin parçasıdır.

Asperger bulguları nelerdir?

Asperger sendromu belirtileri arasında şunları sıralayabiliriz;

  • Sosyal etkileşimde zorluk çekme, çocuğun yaşıtlarıyla yaşına uygun ilişki kuramaması. Beden dilini kullanmada, göz göze gelmede sorunlar. Toplumsal ya da duygusal karşılıklar verememesi. İnsanlarla ilgilerini ya da başarılarını kendiliğinden paylaşmada zorluklar.
  • Basma kalıp tekrar eden davranışlarda bulunma (parmak şıklatma, el çırpma vb.)
  • İşlevsel olmayan bazı günlük davranışlara, kural ve rutinlere koşulsuz uyma ve belli alanlara aşırı ilgi ile yoğunlaşma. Bu ilgi, bazı resimleri, yazılar biriktirme olabileceği gibi ezberleme şeklinde de görülebilir. Meselâ; Çocuk günlük gerekli şeyleri öğrenmede sıkıntı çekerken, tüm araba ya da uçak modellerini, özelliklerini, yıllarını, modellerini ezberleyebilir.

Soyut kavramları anlama konusunda sıkıntıları vardır. Fıkraların gülünecek yerlerini algılamama, atasözlerini oldukları gibi anlamlandırma görülebilir. Sosyal alandaki kuralları ve yöntemleri kavrayamazlar. Ne konuşulur, ne konuşulmaz, kimlerin yanında nasıl davranılır gibi küçük yaşlarda öğretilen sosyal kuralları hiç bilmiyormuş gibi davranabilirler. Aspergerli bireyin erişkin dönemde de iletişim ve sosyalleşme problemi devam eder.

Asperger sendromu tedavisinde ise çocuğun zorlandığı alanlar ele alınarak, uygun eğitim ve öneriler yapılır. Sıklıkla birlikte görülen başka sorunlar çıktığında, onlara yönelik ilaç kullanılır. Asıl önemli olan Aspergerli çocuğun ya da gencin kendi duygularını tanımasına yardımcı olmaktır. Ailenin öncelikle bu durumu kabullenmesi gerekir. Kardeşlere, kardeşlerinin daha farklı geliştiği, bazen kendilerine garip gelen davranışları olabileceği anlatılmalıdır.

Asperger sendromlu çocuklar bazen arkadaşları bazen de bu hastalıkla ilgili bilgisi olmayan öğretmenler tarafından garipsenir ve kabul görmeyerek eleştirilirler. Asperger sendromlu çocuklar normal okula gidebilirler ancak dışlanma ve istenmeme çocuk için de aile için de zordur. Bu durumda öğretmenlere önemli görevler düşer. Öğretmen çocuğun diğerlerine katılımını sağlamalıdır.