6 ay üzeri bebekler için yulaflı püre

6 ay üzeri bebekler için ek gıdalara geçişte ilk tahıl olarak genellikle pirinç kullanılır. Çünkü pirinç daha az alerjen bir gıdadır ve glüten içermez. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar yulaf gibi glüten içeren tahıllara da çok geç başlamamak gerektiğini göstermiştir. Bu sebeple ek gıdalara başladıktan sonra bebeklere ara sıra yulaf, buğday vb tahılları yedirmek gerekmektedir. Çölyak hastalığının gelişmesinin önlenebilmesi için glütenin 4. aydan önce ve 7. aydan geç verilmesinden kaçınılmalıdır. Bu nedenle tahıllar anne sütü ile beslenmeye devam edilirken 4 ila 7 ay arasındaki dönemde minimum 17. haftadan sonra verilmelidir. Anne sütü ile beslenen ve ek gıdaya 6. ayda başlayan bebekler için bu süre 6-7. ay civarı olacaktır. Bu konuda ek gıdalara güvenli geçiş  veya ek gıdalara geçiş süreci ile ilgili uzman görüşlerini okuyabilirsiniz.

6 ay üzeri bebekler için yulaflı püre

Yulaflı püre

Malzemeler

  • 1 çay bardağı yulaf ezmesi
  • Yarım elma rendesi
  • 2 adet kuru erik, kuru kayısı veya 1 tatlı kaşığı kuru üzüm
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı

  • Kullanmak istediğiniz meyve kurusunu yulaf ile birlikte de pişirin.
  • Meyve ve yulaf pişip yumuşadığında ocaktan alın ve rondodan geçirin.
  • Ilıdığında içine cam rendeden geçirilmiş yarım elmayı ekleyin. Artık bebeğinize yedirebilirsiniz.

Not: Bu püreye, piştikten sonra anne sütü veya formül mama ilave edebilirsiniz. Ancak anne sütü ve formül mama katıldıktan sonra gıdayı öğünde yedirmeye ve tekrar ısıtmamaya dikkat edilmelidir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu

Yulafın, beta glukan içeriği sayesinde kötü kolesterolü düşürdüğü ve kanser hücrelerinin yok edilmesinde de olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yulaf içinde “avenanthramide” denilen antioksidan maddeler bulunmaktadır. Beta-glukan, vücut direncinin artmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.  Çocuk beslenmesine 6 – 7. aylarda dahil edilebilir. Bu konuda çocuğu takip eden hekimin görüşüne başvurabilirsiniz. Pürede kullanılacak kuru erik, kuru üzüm gibi meyveler demir açısından gıdayı zenginleştirmiş olur. Elma ise artık hepimizin bildiği gibi sağlık deposu. Biz yetişkinlerin de elma yemeye özen göstermesi gerekiyor.

 

 

Ayşe Nil Dinler
Ayşe Nil Dinler, mutfak şefi, eğitmeni, danışmanı ve yemek yazarıdır. Milliyet Lezzet ekinde  uzun süre yazan Ayşe Dinler, hâlen Kids Gourmet yemek yazarı ve editörüdür.  Ayşe Nil Dinler, TV programlarına yemek konusunda danışmanlık yapmakta ve kimi zaman da programlara konuk olarak katılarak yöresel ve dünya mutfaklarından örnekler sunmaktadır. Ayrıca Narenciye Tanıtım Grubu için hazırladığı, İngilizce olarak da yayınlanan  "Citrus Recipes" (Narenciyeli Yemekler) kitabı bulunmaktadır. Ayşe Nil Dinler İngilizce, İtalyanca ve Japonca bilmektedir.